
Βάψαμε κόκκινα αυγά, ψήσαμε τσουρέκια και γεμίσαμε τις πιατέλες με κουλούρια, λυχναράκια και μπισκότα, όμως ακόμα δεν αποφασίσαμε τι επιδόρπιο θα σερβίρουμε στο πασχαλινό τραπέζι.
Πριν σας προτείνουμε συνταγές, θέλουμε να σας βάλουμε στο mood, να αναλύσουμε τα πιθανά χαρακτηριστικά αυτών των γλυκών και να σας βάλουμε να σκεφτείτε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε πιθανά επιδόρπια με υλικά που ήδη έχετε στο σπίτι.
Γλυκά με βάση τα φρέσκα τυριά: Μελόπιτες, μυζηθρόπιτες, cheesecake φούρνου, τάρτα με τυρί και φράουλες.
Γλυκά με βάση το γιαούρτι όπως: μους γιαουρτιού σερβιρισμένα με γλυκά κουταλιού ή φρέσκα φρούτα, frozen yogurt με μέλι και κόκκινα φρούτα, πανακότα, παγωτό γιαούρτι, γιαουρτοζελέ, κλπ
Γλυκά με βάση το γάλα: γαλακτομπούρεκο, γαλατόπιτα με ή χωρίς φύλλο, μαμαδίστικα γλυκά ψυγείου με μπισκότα και κρέμες, αλλά και πιο ευρωπαϊκά όπως πανακότα, κρέμα καραμελέ, μιλφέιγ, τάρτα με κρέμα και φράουλες, κλπ
Αποκλείουμε τσουρέκια και κουλούρια, όμως μπορούμε να τα κάνουμε βάση για άλλα φανταστικά επιδόρπια όπως: τιραμισού με κομμάτια τσουρεκιού βουτηγμένα στον καφέ, εκμέκ με βάση σιροπιασμένα κομμάτια τσουρεκιού, τράιφλ με κομμάτια τσουρεκιού, κρέμα ζαχαροπλαστικής, σαντιγί και φράουλες, cheesecake με τριμμένα πασχαλινά κουλούρια και φρέσκα φρούτα ή κάποιο γλυκό κουταλιού, μελόπιτα με βάση από τριμμένα πασχαλινά κουλούρια.
Γλυκά με εσπεριδοειδή: Η δροσιά και η οξύτητα του λεμονιού, του πορτοκαλιού, του νεραντζιού και του μανταρινιού μπορεί να κλείσει με μεγάλη επιτυχία ένα πασχαλινό τραπέζι: lemon pie, λεμονόπιτα, τάρτα λεμόνι, πορτοκαλόπιτα, μους λεμόνι, σορμπέ λεμόνι ή πορτοκάλι είναι μόνο μερικές ιδέες.
Γλυκά με σοκολάτα: Υπάρχουν κι ελαφρά γλυκά με σοκολάτα, δεν είναι όλα λιγωτικά και βαριά για το στομάχι. Για παράδειγμα, αν κλέψουμε λίγη σοκολάτα από τα πασχαλινά αυγά των παιδιών και τη λιώσουμε, μπορούμε να φτιάξουμε μια ελαφριά τούρτα σοκολάτας με βρασμένα μήλα, μους σοκολάτας με γιαούρτι και να τη σερβίρουμε με φρούτα ή κάποιον ξηρό καρπό, να ετοιμάσουμε ένα cheesecake σοκολάτας, φόντυ σοκολάτας μέσα στο οποίο θα βουτήξουμε ό,τι μας αρέσει (κομμάτια από τσουρέκι, μπισκότα, φρούτα) ή απλώς να σερβίρουμε φράουλες βουτηγμένες σε σοκολάτα.
Παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά: Το γαλακτομπούρεκο είναι πρώτο στη λίστα και ακολουθούν το εκμέκ, το ραβανί, η πορτοκαλόπιτα, η καρυδόπιτα, η αμυγδαλόπιτα και το σάμαλι που μπορούμε να τα σερβίρουμε παρέα με μια μπάλα παγωτό.
Γλυκά με άρωμα καφέ: Ο καφές είναι το υλικό που ταιριάζει άψογα σε επιδόρπια και οι προτάσεις ξεκινούν από τιραμισού, πανακότα, παγωτό mocca, affogato, μους με τυρί και καφέ και πάει λέγοντας...
Γλυκά με μέλι: Μελόπιτα, παστέλι ψιλοκομμένο σερβιρισμένο με γιαούρτι και μέλι.
Παγωτά και πάσης φύσεως παγωμένα γλυκίσματα όπως: σορμπέ, σεμιφρέντο, παρφέ.


Τιραμισού με πανετόνε από τον Αντώνη Σελέκο

Πανακότα με φιστίκι Αιγίνης, γιαούρτι και μέλι

Αυθεντικό ιταλικό τιραμισού

Μαροκάνικο σάμαλι λεμονάτο

Cheesecake λεμόνι στο ποτήρι

Käsekuchen: Η συνταγή για το διάσημο γερμανικό cheesecake

NY Cheesecake: Το αμερικάνικο cheesecake φούρνου

Vegan σοκολατένιο cheesecake ψυγείου

Ζουμερή πορτοκαλόπιτα με ολόκληρα πορτοκάλια

Lemon pie με ελβετική μαρέγκα
Εύκολη και γρήγορη τάρτα με φράουλες και τυρί κρέμα
Φράουλες βουτηγμένες στη σοκολάτα

Γαλακτομπούρεκο βήμα-βήμα

Γλυκιά γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Ανάλαφρο γιαουρτοζελέ με φρέσκα ροδάκινα

Η σπιτική συνταγή για κρέμα καραμελέ

Frozen yogurt με φρέσκες φράουλες

Ατομικά trifles με τσουρέκι, φράουλες και γιαούρτι

Σορμπέ λεμόνι με ωραία κρεμώδη υφή

Affogato με ζαμπαγιόν

Αρμενοβίλ με καραμελωμένο γάλα
