Υλικά
  • 500 γρ. μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 4 αυγά μεγάλα, ολόφρεσκα
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. κρασί Μαρσάλα ή μαυροδάφνη
  • 32 σαβαγιάρ, καλής ποιότητας
  • 250-300 γρ. εσπρέσο δυνατό
  • κακάο άγλυκο

Ερυθρό, γλυκό γιωργίτικο με αρώματα αποξηραμένων φρούτων, σύκου, δαμάσκηνου, καραμέλας και σοκολάτας. Η πρόταση του WSPC: Ανατολικός - Gaia Wines

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το αυθεντικό ιταλικό τιραμισού ετοιμάζουμε τον καφέ, μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε το κρασί, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη το μείγμα να κρυώσει.
  2. Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Βάζουμε τα ασπράδια σε γυάλινο ή μεταλλικό μπολ και χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα.
  3. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη, για τουλάχιστον 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα, ώστε να γίνουν αφράτη κρέμα.
  4. Με ένα πιρούνι δουλεύουμε το μασκαρπόνε να «σπάσει» και να μαλακώσει. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και το προσθέτουμε στο μπολ με τους κρόκους.
  5. Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί σταματάμε το χτύπημα και με μια μαρίζ ενσωματώνουμε στο μείγμα τη μαρέγκα, με απαλές κινήσεις.
  6. Για να φτιάξουμε το τιραμισού, χρησιμοποιούμε ένα σκεύος ή ταψάκι διαστάσεων περίπου 30x20 εκ.. Βουτάμε τα σαβαγιάρ στον καφέ και κάνουμε μια στρώση στο σκεύος, χωρίς κενά. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα της κρέμας, συνεχίζουμε με σαβαγιάρ βουτηγμένα στον καφέ και τελειώνουμε με κρέμα.
  7. Σκεπάζουμε το τιραμισού με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.
  8. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κακάο και σερβίρουμε.

Τα αυγά πρέπει να είναι ολόφρεσκα. Αν δεν θέλουμε να καταναλώσουμε ωμούς τους κρόκους μπορούμε να τους παστεριώσουμε ως εξής: Βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη σε μπολ, το τοποθετούμε σε μπεν μαρί, φροντίζοντας να μην ακουμπάει το μπολ στο ζεστό νερό. Με σύρμα ανακατεύουμε τακτικά για 8-10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα και να γίνει σαν ρευστή κρέμα. Από εκεί και μετά συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα βήματα της συνταγής ως έχουν.