Υλικά

για 4-6 ποτηράκια ή μπολάκια (ανάλογα με το μέγεθος)

  • 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (πλήρες για καλύτερη υφή)
  • 180 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 λεμόνι ακέρωτο μεγάλο (για ξύσμα και χυμό)
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.γ. ζελατίνη σε σκόνη
  • 2 κ.σ. νερό κρύο (για να ανθίσει η ζελατίνη)
  • μπισκότα τύπου digestive ή πτί-μπερ θρυμματισμένα (προαιρετικά, για τη βάση) 
  • για γαρνιτούρα προαιρετικά: δυόσμο φρέσκο, φέτες λεμονιού ή επιπλέον ξύσμα λεμονιού, φρούτα φρέσκα, γλυκά του κουταλιού,  μπισκότο, τριμμένο, ξηροί καρποί
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το δροσερό γλυκό με λεμόνι, σε ένα μικρό μπολ, πασπαλίζουμε τη ζελατίνη πάνω από 2 κ.σ. κρύο νερό και την αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά να απορροφήσει το νερό και να μαλακώσει.
  2. Ζεσταίνουμε τον χυμό λεμονιού σε ένα μικρό μπρίκι σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να είναι ζεστός, αλλά να μην βράσει.
  3. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τη διαλυμένη ζελατίνη και ανακατεύουμε μέχρι η ζελατίνη να διαλυθεί πλήρως. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
  4. Στραγγίζουμε καλά το γιαούρτι από ότι νερά μπορεί να έχει και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. 
  5. Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε καλά με το σύρμα ή μίξερ χειρός. 
  6. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και χυμό λεμονιού με τη ζελατίνη και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και το μείγμα να είναι αφράτο.
  7. Μπορούμε είτε απλά να το σερβίρουμε σε ποτηράκια σκέτο, είτε να προσθέσουμε τριμμένο μπισκότο στη βάση του ποτηριού ή από λίγο πάνω από το γλυκό στο σερβίρισμα. 
  8. Τα τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-4 ώρες ή ιδανικά όλη τη νύχτα. Η ζελατίνη θα βοηθήσει το γλυκό να σταθεροποιηθεί και να σφίξει καλύτερα.
  9. Πριν το σερβίρουμε, γαρνίρουμε με επιπλέον ξύσμα λεμονιού, φρέσκο δυόσμο ή κομμένες φρέσκιες φράουλες.
  • Επιλέγουμε ένα στραγγιστό γιαούρτι με πολύ πηχτή υφή. Γίνεται πολύ ωραίο και με πρόβειο στραγγιστό γιαούρτι απλά είναι πιο δυσεύρετο. 
  • Μπορεί να σερβιριστεί με διάφορους όμορφους τρόπους και να στηθεί σε ποτήρι με βάση από τριμμένο μπισκότο, γαρνιρισμένο με δυόσμο και φέτες λεμονιού ή και με φρέσκα φρούτα εποχής όπως φράουλες που ταιριάζουν υπέροχα! Ταιριάζει πολύ και με λίγο γλυκό του κουταλιού λεμόνι από πάνω.