
Υλικά
για ένα ταψί διαστάσεων 24x30 εκ.
- 600 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1½ φλ. ζάχαρη
- 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- ¾ φλ. νερό
- ¼ φλ. χυμό λεμόνι
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 1 κ.σ. ροδόνερο (προαιρετικά)
- 1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος + επιπλέον για το άλειμμα
- φιλέ αμυγδάλου ή αμύγδαλο καβουρδισμένο για το σερβίρισμα
Για το σιρόπι
- 4 φλ. ζάχαρη
- χυμό από 2 λεμόνια
- 3 φλ. νερό
- φλούδα από 1 λεμόνι
- 1 ξύλο κανέλας
Ένα πληθωρικό λευκό, γλυκό κρασί από την ποικιλία Malvasia Aromatica, με αρώματα φρούτων και μελιού. Η πρόταση του WSPC: Belvedere - Κτήμα Μερκούρη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το μαροκάνικο σάμαλι ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με τη ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού και την προσθέτουμε στο μείγμα.
- Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το νερό, το ροδόνερο αν χρησιμοποιήσουμε, 1 κ.σ. βούτυρο, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά με κουτάλι, μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.
- Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί 30 λεπτά, για να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ταψί διαστάσεων 24x30 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ισιώνουμε την επιφάνειά του.
- Ψήνουμε το σάμαλι στο φούρνο για 45-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και όταν βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο να βγαίνει στεγνό. Στα 30 λεπτά ψησίματος, το βγάζουμε από το φούρνο και το χαράζουμε ελαφρά σε μπακλαβαδωτά κομμάτια πριν το ξαναφουρνίσουμε.
- Όσο ψήνεται το σάμαλι, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρό.
- Μόλις ψηθεί το γλυκό, το χαράζουμε στα κομμάτια του μέχρι κάτω και το σιροπιάζουμε ζεστό με το σιρόπι χλιαρό.
- Σκεπάζουμε το σάμαλι με μεμβράνη τροφίμων και το αφήνουμε να σταθεί - αν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι την επομένη, ακόμη καλύτερα.
- Το στολίζουμε με φιλέ αμυγδάλου ή αμύγδαλο καβουρδισμένο και σερβίρουμε.