Υλικά

για ένα ταψί διαστάσεων 24x30 εκ.

  • 600 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1½ φλ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ¾ φλ. νερό
  • ¼ φλ. χυμό λεμόνι
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 κ.σ. ροδόνερο (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος + επιπλέον για το άλειμμα
  • φιλέ αμυγδάλου ή αμύγδαλο καβουρδισμένο για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι

  • 4 φλ. ζάχαρη
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 3 φλ. νερό
  • φλούδα από 1 λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας

Ένα πληθωρικό λευκό, γλυκό κρασί από την ποικιλία Malvasia Aromatica, με αρώματα φρούτων και μελιού. Η πρόταση του WSPC: Belvedere - Κτήμα Μερκούρη

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το μαροκάνικο σάμαλι ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με τη ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό λεμονιού και την προσθέτουμε στο μείγμα.
  2. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το νερό, το ροδόνερο αν χρησιμοποιήσουμε, 1 κ.σ. βούτυρο, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά με κουτάλι, μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.
  3. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί 30 λεπτά, για να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. 
  5. Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ταψί διαστάσεων 24x30 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ισιώνουμε την επιφάνειά του.
  6. Ψήνουμε το σάμαλι στο φούρνο για 45-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και όταν βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο να βγαίνει στεγνό. Στα 30 λεπτά ψησίματος, το βγάζουμε από το φούρνο και το χαράζουμε ελαφρά σε μπακλαβαδωτά κομμάτια πριν το ξαναφουρνίσουμε.
  7. Όσο ψήνεται το σάμαλι, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρό.
  8. Μόλις ψηθεί το γλυκό, το χαράζουμε στα κομμάτια του μέχρι κάτω και το σιροπιάζουμε ζεστό με το σιρόπι χλιαρό.
  9. Σκεπάζουμε το σάμαλι με μεμβράνη τροφίμων και το αφήνουμε να σταθεί - αν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι την επομένη, ακόμη καλύτερα.
  10. Το στολίζουμε με φιλέ αμυγδάλου ή αμύγδαλο καβουρδισμένο και σερβίρουμε.