Υλικά
για 10 - 12 ταρτάκια
Για τη ζύμη
- 170 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κρόκο αυγού
- 1 κ.σ. τσίπουρο
- ¼ κ.γ. σόδα
- 250 γρ. αλεύρι μαλακό
- 70 γρ. αμύγδαλο ασπρισμένο και τριμμένο
Για τη μους τυριού
- 200 γρ. τυρί κρέμα φρέσκο
- 300 γρ. γιαούρτι
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 βανιλίνη
Για τη διακόσμηση
- φρούτα εποχής της επιλογής μας (πορτοκάλια, ροδάκινα, μανταρίνια, φράουλες, βατόμουρα, σταφύλια, ακτινίδια, κεράσια, βερίκοκα)
- ζάχαρη άχνη
- κορφούλες δυόσμου
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα ταρτάκια με ζύμη αμυγδάλου γεμιστά με μους τυριού και φρούτα εποχής ετοιμάζουμε τη ζύμη της βάσης: Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τη ζάχαρη και το βούτυρο για 5 λεπτά να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και τη σόδα διαλυμένη στην τσικουδιά συνεχίζοντας το χτύπημα. Αφού ομογενοποιηθούν, σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ.
- Ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινίζοντάς το σιγά σιγά από σουρωτήρι ενώ ανακατεύουμε πρώτα με σπάτουλα να ενωθεί με τα υγρά υλικά.
- Προσθέτουμε τα τριμμένα αμύγδαλα και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα με το χέρι. Η ζύμη πρέπει να γίνει βελούδινη και να πλάθεται εύκολα.
- Κόβουμε τη ζύμη στα 4, τοποθετούμε το κάθε μέρος ζύμης ανάμεσα από δύο αντικολλητικά χαρτιά ψησίματος και την ανοίγουμε σε φύλλο χρησιμοποιώντας πλάστη. Την κόβουμε σε δίσκους διαμέτρου 10 εκ. και καλύπτουμε με αυτούς τη βάση και τα πλαϊνά από 12 ατομικές ταρτιέρες διαμέτρου 7-8 εκ.
- Με την ανάποδη του μαχαιριού κόβουμε τη ζύμη που εξέχει.
- Τρυπάμε με πιρούνι κι αφήνουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
- Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και ψήνουμε τις βάσεις από τα ταρτάκια για 20-25 λεπτά. Όταν πάρουν χρυσοκόκκινο χρώμα τα ξεφουρνίζουμε και μετά από λίγο τα αναποδογυρίζουμε σε σύρμα και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Για τη μους γιαουρτιού
- Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα με το γιαούρτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, την άχνη ζάχαρη και τη βανιλίνη να γίνουν ομοιογενές αφράτο μίγμα. Μεταφέρουμε τη μους σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μύτη και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
- Για να σερβίρουμε, γεμίζουμε όσες τάρτες χρειαζόμαστε με ανάλογη ποσότητα από μους γιαουρτιού. Διακοσμούμε από πάνω με μερικές ρόγες από σταφύλι, 1 φέτα πορτοκάλι ή ροδάκινο, κυβάκια ακτινίδιο και μερικά βατόμουρα ή όποια άλλα φρούτα επιθυμούμε φροντίζοντας να έχουμε ένα πολύχρωμο αποτέλεσμα και κορφούλες δυόσμου. Τέλος πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε αμέσως.
Αντί να ανοίξουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο, τη χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες. Τοποθετούμε την κάθε μία στο κέντρο ατομικής ταρτιέρας και ξεκινάμε να την απλώνουμε με τους αντίχειρες των δυο χεριών μας δημιουργώντας ένα λεπτό στρώμα με το οποίο καλύπτουμε τον πάτο και τα πλαϊνά της.