
Μια light, αλλά πολύ νόστιμη εκδοχή από τα Αντιπαριώτικα καλτσούνια, που έφτιαχνε η γιαγιά μου το Πάσχα. Σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν και δεν θα χρειαστεί να νιώθετε άσχημα, αν φάτε και δύο παραπάνω.
Διατροφικές πληροφορίες ανά καλτσούνι:
Ενέργεια: 82 kcal
Υδατάνθρακες: 10.1 γρ.
Πρωτεΐνη: 5.4 γρ.
Λιπαρά: 2.9 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 1.6 γρ.
Φυτικές ίνες: 0.8 γρ.
Υλικά
για 15 περίπου καλτσούνια
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- χυμό από 2 πορτοκάλια
- 50 γρ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1 αυγό
- 40 ml ούζο
- 40 ml χλιαρό νερό με 2 κ.σ. μέλι
- αλάτι
Για τη γέμιση
- 500 γρ. ανθότυρο ή ακόμη καλύτερα μυζήθρα Αντιπαριώτικη, αν βρούμε
- 1 αυγό
- 130 γρ. μέλι
- 1 κ.σ. κανέλα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα καλτσούνια από την Αντίπαρο, πρώτα ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
- Έπειτα προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το λάδι, το αυγό, το ούζο, το νερό με το μέλι, το αλάτι και ανακατεύουμε πρώτα με κουτάλι και μετά με χέρια μέχρι να πάρουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Σε άλλο μπολ τρίβουμε το ανθότυρο και ανακατεύουμε με το μέλι, την κανέλα και το αυγό. Με ένα πιρούνι πατάμε το μείγμα ώστε να λιώσει πλήρως το ανθότυρο.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη και με τη βοήθεια πλάστη, ανοίγουμε λεπτό φύλλο. Κόβουμε με στρογγυλό τσέρκι ή ποτήρι 10cm.
- Βάζουμε 1 κ.σ. γέμισης στη μέση κάθε φύλλου και με τα δάχτυλα μας σχηματίζουμε τα καλτσουνάκια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160°C
- Αλείφουμε με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με έξτρα κανέλα και σουσάμι.
- Ψήνουμε για 25 λεπτά και μόλις είναι έτοιμα τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.