Υλικά
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 ml καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
  • 300 γρ. γιαούρτι αγελαδινό 
  • 4 αυγά
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες

Για το σιρόπι

  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. νερό
  • 1 φλούδα λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλα
  • ζάχαρη άχνη ή γλυκό του κουταλιού για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη γιαουρτόπιτα, πρώτα χτυπάμε σε μεγάλο μπολ με το σύρμα το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
  3. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ενσωματώνουμε στο μείγμα.
  4. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι, τις βανίλιες και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο, αφράτο μείγμα.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  6. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι νο32.
  7. Μεταφέρουμε το μείγμα και ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι που θα δοκιμάσουμε το γλυκό.
  8. Αφήνουμε τη γιαουρτόπιτα να κρυώσει λίγο και μέχρι να είναι χλιαρή. Τη χαράζουμε σε κομμάτια.

Για το σιρόπι

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε μαζί όλα τα υλικά του σιροπιού για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό. 
  2. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει λίγο μέχρι να γίνει χλιαρό.
  3. Περιχύνουμε με κουτάλι, σιγά - σιγά, τη χλιαρή γιαουρτόπιτα με το χλιαρό σιρόπι.
  4. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή σερβίρουμε τη γιαουρτόπιτα με γλυκό του κουταλιού.
  • Εάν χρησιμοποιήσουμε ένα παραδοσιακό γιαούρτι, σε πήλινο ή πλαστικό κεσεδάκι, θα έχουμε καλύτερη γεύση και υφή.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι, κανελογαρύφαλα ή να πασπαλίσουμε την επιφάνεια με καβουρδισμένο, τριμμένο αμύγδαλο.