
Υλικά
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 ml καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
- 300 γρ. γιαούρτι αγελαδινό
- 4 αυγά
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 300 γρ. ζάχαρη
- 2 βανίλιες
Για το σιρόπι
- 250 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. νερό
- 1 φλούδα λεμόνι
- 1 ξύλο κανέλα
- ζάχαρη άχνη ή γλυκό του κουταλιού για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη γιαουρτόπιτα, πρώτα χτυπάμε σε μεγάλο μπολ με το σύρμα το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ενσωματώνουμε στο μείγμα.
- Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι, τις βανίλιες και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο, αφράτο μείγμα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι νο32.
- Μεταφέρουμε το μείγμα και ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι που θα δοκιμάσουμε το γλυκό.
- Αφήνουμε τη γιαουρτόπιτα να κρυώσει λίγο και μέχρι να είναι χλιαρή. Τη χαράζουμε σε κομμάτια.
Για το σιρόπι
- Σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε μαζί όλα τα υλικά του σιροπιού για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό.
- Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει λίγο μέχρι να γίνει χλιαρό.
- Περιχύνουμε με κουτάλι, σιγά - σιγά, τη χλιαρή γιαουρτόπιτα με το χλιαρό σιρόπι.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή σερβίρουμε τη γιαουρτόπιτα με γλυκό του κουταλιού.
- Εάν χρησιμοποιήσουμε ένα παραδοσιακό γιαούρτι, σε πήλινο ή πλαστικό κεσεδάκι, θα έχουμε καλύτερη γεύση και υφή.
- Μπορούμε να προσθέσουμε ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι, κανελογαρύφαλα ή να πασπαλίσουμε την επιφάνεια με καβουρδισμένο, τριμμένο αμύγδαλο.