Όπως κάθε συνταγή με ζύμες, έτσι και αυτή, έχει ένα βαθμό δυσκολίας. Το καλό ωστόσο είναι, ότι δε χρειάζεται μίξερ. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η θερμοκρασία και να αφήσετε τη ζύμη να ξεκουραστεί 2 φορές: μία μετά το ζύμωμα και μία μετά το πλάσιμο των μπαμπάδων. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι η ζύμη για αυτούς τους εύκολους μπαμπάδες με ρούμι θα πρέπει να κολλάει στα χέρια, άρα μην μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε περισσότερο αλεύρι στο ζύμωμα από όσο αναφέρεται στη συνταγή. Θα χρειαστείτε μόνο ελάχιστο επιπλέον αλεύρι για να τους πλάσετε.

Baba au rum

Baba au rum

Τι να προσέξετε στο σιρόπιασμα

Το σιρόπι θα πρέπει να είναι κρύο και οι μπαμπάδες ζεστοί. Γι' αυτό και αν θέλετε μπορείτε να το ετοιμάσετε και αποβραδίς. Και επειδή καθώς θα βάζετε τους μπαμπάδες στο σιρόπι, αυτό σταδιακά θα ζεσταίνεται, καλό θα ήταν να το χωρίσετε σε μερίδες.

Baba au rum

Baba au rum

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 2 κ.γ. μαγιά ξηρή 
  • 3 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • ¼ φλ. νερό, χλιαρό
  • 4 αυγά
  • 110 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για το άλειμμα
  • 250 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 100 γρ. σταφίδες και cranberries

Για το σιρόπι

3 φλ. νερό
2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική 
2 ξυλάκια κανέλας
2-3 γαρίφαλα ολόκληρα 
1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
⅔ φλ. ρούμι

Για τη σαντιγί

250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, πολύ κρύα
2-3 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική 

Λευκό, γλυκό κρασί, blend από Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι, με αρώματα σταφίδας, σύκου, σοκολάτας και καφέ, με συμπύκνωση και μακρά επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Vinsanto - Gavalas Winery

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Για το σιρόπι

  1. Για τους αφράτους μπαμπάδες με ρούμι βάζουμε σε μεσαία κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το ρούμι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5-10 λεπτά μέχρι να πήξει το σιρόπι.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ρούμι και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τους μπαμπάδες

  1. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τις σταφίδες μαζί με τα cranberries, λίγο νερό ίσα - ίσα να τα σκεπάσει και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και στραγγίζουμε.
  2. Σε ένα σχετικά μεγάλο μπολ βάζουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά και έπειτα προσθέτουμε τα αυγά χτυπώντας με αυγοδάρτη.
  3. Σε ξεχωριστό, μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το χέρι το βούτυρο με το αλεύρι, μέχρι να μοιάζει με υγρή άμμο. Προσθέτουμε το μείγμα αυγού-μαγιάς, τις στραγγισμένες σταφίδες με τα cranberries και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει μια απαλή, κολλώδης ζύμη. Αν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης προσθέτουμε 1-2 κ.σ. αλεύρι.
  4. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 ώρα.
  5. Βουτυρώνουμε 12 μίνι φόρμες για μπαμπάδες και τις αφήνουμε στην άκρη.
  6. Πασπαλίζουμε τον πάγκο της κουζίνας με αλεύρι και αδειάζουμε επάνω ζύμη. Προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται για να γίνει η ζύμη μας εύπλαστη.
  7. Κόβουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια ίσου μεγέθους, περίπου 55 γρ. το καθένα και σχηματίζουμε μικρές μπαλίτσες. Βάζουμε τις μπαλίτσες στις φόρμες, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο, για περίπου 30 λεπτά.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις.
  9. Ψήνουμε τους μπαμπάδες στο φούρνο για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς από πάνω.
  10. Αφαιρούμε τους μπαμπάδες από τα φορμάκια και όπως είναι ζεστοί τους βουτάμε στο κρύο σιρόπι, σε παρτίδες. Τους γυρίζουμε αρκετές φορές μέσα στο σιρόπι ώστε να μπορέσει να εισχωρήσει παντού. Οι μπαμπάδες θα φουσκώσουν και θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του σιροπιού. Για αυτό τους μουλιάζουμε μέχρι να χρησιμοποιηθεί όλο το σιρόπι.

Για τη σαντιγί

  1. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να εμφανιστούν απαλές κορυφές, που στέκονται.
  2. Κόβουμε κάθε μπαμπά στη μέση, γαρνίρουμε με σαντιγί και σερβίρουμε αμέσως.

Το ρούμι προστίθεται στο σιρόπι στο τέλος της διαδικασίας, οπότε το αλκοόλ δεν εξατμίζεται. Για αυτό η συγκεκριμένη συνταγή δε συνίσταται για άτομα αλλεργικά στο αλκοόλ ή μικρά παιδιά.