
- 1 πακέτο φρυγανιές σταρένιες
Για το σιρόπι
- 250 γρ. ζάχαρη
- 300 ml νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 φλούδα λεμονιού
Για την κρέμα
- 1 lt γάλα, πλήρες
- 180 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 100 γρ. κορν φλάουρ
- 1 βανιλίνη σε κάψουλα
- 50 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
Για την επικάλυψη
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 20 γρ. ζάχαρη
- 75 γρ. αμύγδαλο καβουρδισμένο και χοντροκοπανισμένο
- λίγη κανέλα
- Για τη ζακυνθινή φρυγανιά πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη, τη λεμονόφλουδα και το ξύλο της κανέλας για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί κοχλασμός και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την κρέμα. Αρχικά ζεσταίνουμε το γάλα με 2 κουταλιές από τη ζάχαρη σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να βγάλει ατμό.
- Στο μεταξύ χτυπάμε με σύρμα μέσα σε ένα μπολ τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, τη βανιλίνη και το κορν φλάουρ μέχρι να γίνουν αφράτο μείγμα.
- Προσθέτουμε στο μείγμα σταδιακά το καυτό γάλα ανακατεύοντας καλά κι επιστρέφουμε το τελικό μείγμα στην κατσαρόλα. Την ξαναβάζουμε στη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα.
- Μεταφέρουμε την κρέμα σε μπολ, ενσωματώνουμε το βούτυρο ανακατεύοντας καλά κι αφού σκεπάσουμε την επιφάνειά της με μεμβράνη, να εφάπτεται καλά, την αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο.
- Στο μεταξύ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη σε σφιχτή σαντιγί και τη μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστεράκι. Την αφήνουμε κι αυτή στο ψυγείο να περιμένει.
- Στρώνουμε τον πάτο ενός ταψιού από πυρίμαχο γυαλί, διαστέσεων 22x32εκ. με φρυγανιές τις οποίες βουτάμε προηγουμένως στο κρύο σιρόπι. Αν χρειαστεί κόβουμε μερικές με κοφτερό μαχαίρι ώστε να εφαρμόσουν καλά και να καλυφθεί πλήρως ο πάτος του ταψιού. Αν θέλουμε, κάνουμε και δεύτερη σειρά με σιροπιασμένες φρυγανιές και τις ραντίζουμε με όσο σιρόπι περισσέψει.
- Χτυπάμε την κρύα κρέμα με μίξερ χειρός να αφρατέψει και την απλώνουμε πάνω από τις σιροπιασμένες φρυγανιές. Ισιώνουμε την επιφάνειά της και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο.
- Πριν σερβίρουμε το γλυκό, διακοσμούμε την επιφάνειά του με ροζέτες από σαντιγί, πασπαλίζουμε με καβουρντισμένο και χοντροκοπανισμένο αμύγδαλο και λίγη κανέλα.
Μια νόστιμη και δροσερή παραλλαγή αυτού του γλυκού, είναι να μην φτιάξουμε δικό μας σιρόπι, αλλά να χρησιμοποιήσουμε το σιρόπι μιας κονσέρβας ροδάκινων ή βερίκοκων για να βρέξουμε τις φρυγανιές. Ύστερα θα στραγγίσουμε καλά 4 ημισφαίρια ροδάκινων ή 8 βερίκοκων, θα τα κόψουμε σε όμορφες φέτες και θα διακοσμήσουμε με αυτά την επιφάνεια του γλυκού, προσθέτοντας και τα καβουρντισμένα αμύγδαλα. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρειαστεί να πασπαλίσουμε με κανέλα.