Μπορούμε να φτιάξουμε και γλάσο λεμονιού για να περιχύσουμε πάνω στο κέικ. Απλά ανακατεύουμε 100 γρ. ζάχαρη άχνη με 5 κ.σ. χυμό λεμονιού και περιχύνουμε το κέικ πριν σερβίρουμε. Αν μας αρέσει το λεμόνι, αυτή η προσθήκη είναι ιδανική. 

Κέικ με ρικότα και φράουλες

Κέικ με ρικότα και φράουλες

Υλικά

Για τη σάλτσα φράουλας

  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. φράουλες ψιλοκομμένες

Για το κέικ

  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά + 2 ασπράδια
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 290 ml ξινόγαλο-αριάνι

Για την κρέμα τυριού 

  • 250 γρ. ρικότα
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 κ.σ. από το μείγμα του κέικ
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το γεμιστό κέικ με κρέμα τυριού και σάλτσα φράουλας, πρώτα ετοιμάζουμε τη σάλτσα φράουλας. Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.
  2. Προσθέτουμε τις φράουλες και τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 6 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά για να πήξει το μείγμα. 
  3. Αφήνουμε τη σάλτσα φράουλας  στην άκρη να κρυώσει, όσο ετοιμάζουμε το κέικ.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. 
  5. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη. 
  6. Χτυπάμε στο βούτυρο με τη ζάχαρη, στον κάδο του μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει αφράτο σαν κρέμα, για τουλάχιστον 3 λεπτά. Προσθέτουμε τη βανίλια, τα αυγά και τα ασπράδια, ένα - ένα τη φορά, και ανακατεύουμε για ακόμα 2 λεπτά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα με το αλεύρι με το ξινόγαλα, ανακατεύοντας για πολύ λίγο, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Κρατάμε στην άκρη 4 κουταλιές σούπας από το μείγμα, καθώς θα το χρειαστούμε για τη γέμιση.
  7. Συνεχίζουμε φτιάχνοντας την κρέμα με ρικότα. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε σε μεσαία ταχύτητα για 1 λεπτό.
  8. Σε αλευροβουτυρωμένη φόρμα για κέικ διαμέτρου 25 εκ. ρίχνουμε το μισό από το μείγμα του κέικ. Από πάνω βάζουμε την κρέμα τυριού, προσπαθώντας να μην απλωθεί στις άκρες της φόρμας. Με ένα κουτάλι προσθέτουμε τη σάλτσα φράουλας και τέλος ρίχνουμε και το υπόλοιπο μείγμα του κέικ. Ψήνουμε για 1 ώρα. 
  9. Λίγα λεπτά πριν μπορούμε να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί το κέικ, βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του. Αν βγει καθαρό το κέικ είναι έτοιμο. Αν όχι ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα.

Το διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά αν περισσέψει (πράγμα δύσκολο!) το βάζουμε στο ψυγείο την επόμενη μέρα (λόγω του τυριού και της ζέστης της εποχής).