
Πρόκειται για μια βελούδινη κρέμα με βάση το γάλα και κάποιας μορφής άμυλο (νισεστέ), συνήθως από καλαμπόκι, ρύζι ή και σιτάρι. Δεν περιέχει αυγά, είναι πολύ ελαφριά και σερβίρεται κρύα, συχνά με αρωματικό σιρόπι τριαντάφυλλου. Εδώ την αρωματίζουμε με μαστίχα που ταιριάζει πολύ γευστικά με το τριαντάφυλλο.
Υλικά
Για την κρέμα
- 1 lt γάλα
- 6 κ.σ. νισεστέ (κορν φλάουρ ή ρυζάλευρο)
- 4 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. μαστίχα χτυπημένη σε σκόνη
- λίγο αλάτι
Για το σιρόπι τριαντάφυλλο
- 120 ml νερό
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. ροδόνερο
- μία σταγόνα κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Για το σερβίρισμα
- φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Για το σιρόπι
- Για το μαλεμπί με μαστίχα, σιρόπι τριαντάφυλλο και φιστίκι Αιγίνης πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι, το οποίο μπορούμε να έχουμε ετοιμάσει και από την προηγούμενη ημέρα: σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να δέσει. Aποσύρουμε και προσθέτουμε το ροδόνερο και το χρώμα (αν χρησιμοποιούμε).
Για την κρέμα
- Bάζουμε σε μια κατσαρόλα, το γάλα, τη ζάχαρη, τον νισεστέ, το αλάτι και τη μαστίχα. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει, για περίπου 6–10 λεπτά. Μόλις πήξει η κρέμα, τη μοιράζουμε σε ποτήρια ή μπολάκια.
- Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τα βάζουμε στο ψυγείο για 2–3 ώρες, να πήξει και να κρυώσει καλά.
- Για να σερβίρουμε, περιχύνουμε την κρύα κρέμα με το σιρόπι τριαντάφυλλο και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης.
- Αντί για το σιρόπι μπορούμε να το σερβίρουμε με γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο.
- Μπορεί να γίνει και με φυτικό γάλα.
- Αντί για μαστίχα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βανίλια.