
Τα σωστά υλικά είναι το παν για ένα επιτυχημένο γαλακτομπούρεκο. Καταρχάς το βούτυρο: το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι καλό και αρωματικό, γι' αυτό εδώ χρησιμοποιούμε βούτυρο Lurpak. Λίγο βούτυρο μπαίνει στην κρέμα για άρωμα και υφή, αλλά το περισσότερο βούτυρο το θέλουμε για το άλειμμα των φύλλων. Αυτό είναι απαραίτητο για τραγανότητα και γεύση, αλλά και για να απορροφηθεί το σιρόπι σωστά.
Επίσης, το φύλλο κρούστας που χρησιμοποιούμε φροντίζουμε να είναι καλής ποιότητας. Μπορούμε να προμηθευτούμε φρέσκο φύλλο που το βρίσκουμε σε ψυγεία του σούπερ μάρκετ ή κατεψυγμένο, το οποίο αφήνουμε να ξεπαγώσει σωστά σε θερμοκρασία δωματίου. Από τη στιγμή που ανοίξουμε το πακέτο θα πρέπει να έχουμε τα φύλλα συνέχεια καλυμμένα με καθαρή νωπή πετσέτα, για να μη στεγνώσουν και σπάσουν κατά την προετοιμασία.
Το σιρόπι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (ή ελαφρώς ζεστό), όταν το προσθέτουμε στο γαλακτομπούρεκο και το ρίχνουμε σταδιακά με κουτάλα της σούπας, προσέχοντας να διανεμηθεί ομοιόμορφα. Αν το γαλακτομπούρεκο είναι ζεστό και το σιρόπι κρύο ή το αντίστροφο, το φύλλο δεν θα τραγανίσει σωστά και θα γίνει μαστιχωτό.
Η κρέμα του γαλακτομπούρεκου πρέπει να είναι πλούσια, δεμένη και να με κρεμώδη υφή. Επομένως, χρησιμοποιούμε γάλα πλήρες για πιο κρεμώδη υφή και πλούσια γεύση. Γίνεται πολύ ωραία και με πρόβειο γάλα, αν μπορούμε να προμηθευτούμε.
Την αρωματίζουμε με φυσική βανίλια που έχει ένα υπέροχο, φίνο άρωμα και δίνει άλλη διάσταση στα γλυκά και δεν προσθέτω εδώ πολλή ζάχαρη για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, αφού θα γλυκάνει και με το σιρόπι.
Από τη στιγμή που προσθέτουμε το σιμιγδάλι στο ζεστό γάλα, αρχίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα για να παραμείνει λεία και βελούδινη αλλά και για να ελέγχουμε την πυκνότητά της. Δεν την κρατάμε πολύ ώρα στη φωτιά για να μη γίνει υπερβολικά πηχτή.
Τα περισσότερα φύλλα τα βάζουμε στη βάση του γλυκού μας έτσι ώστε να γίνει σταθερή. Κάποια φύλλα τα διπλώνουμε στα δύο για να δημιουργήσουμε περισσότερες στρώσεις κάτω και κυρίως πάνω.
Αφού συναρμολογήσουμε το γλυκό μας πρέπει να το χαράξουμε. Αυτό βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιροπιού, αλλά και στο σερβίρισμα.
Και επειδή έρχεται η ώρα για το σιρόπι, αυτό πρέπει να είναι γλυκό και ελαφρώς αρωματισμένο με λίγο λεμόνι, κανέλα, βανίλια ή ό,τι άλλο μας αρέσει αν θέλουμε να πειραματιστούμε. Θέλουμε να δώσει άρωμα χωρίς να «καλύψει» τη γεύση της κρέμας. Αφού βγει το γαλακτομπούρεκο ροδοκοκκινισμένο από το φούρνο, το περιχύνουμε με το σιρόπι και το αφήνουμε να το απορροφήσει και να κρυώσει.
Για την κρέμα
- 1 lt γάλα πλήρες
- 180 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά μεγάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 λωβό βανίλιας
- λίγο ξύσμα λεμονιού
- 50 γρ. βούτυρο Lurpak κρύο
Για το σιρόπι
- 380 γρ. ζάχαρη
- 300 ml νερό
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1-2 λεπτές φλούδες λεμονιού ακέρωτου
- 1 στικ κανέλας
Για το φύλλο
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 150 γρ. βούτυρο Lurpak λιωμένο
- Για το γαλακτομπούρεκο, ξεκινάμε ετοιμάζοντας το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το στικ κανέλας και τις φλούδες λεμονιού για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε το σιρόπι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και αφαιρούμε την κανέλα και τις φλούδες λεμονιού.
- Συνεχίζουμε με την κρέμα: βάζουμε το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε μέσα τη ζάχαρη. Με ένα μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε στα δύο το λοβό της βανίλιας και σέρνοντας πάνω της το μαχαίρι «ξύνουμε» το εσωτερικό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το γάλα. Προσθέτουμε μέσα στο γάλα και τον ανοιγμένο λοβό και το ξύσμα λεμονιού. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να αχνίζει αλλά να μην βράσει. Αφαιρούμε το λοβό βανίλιας και προσθέτουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας μέχρι να πήξει.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά με σύρμα και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στην κατσαρόλα με την καυτή κρέμα ανακατεύοντας έντονα μέχρι να ενσωματωθούν, προσέχοντας να μην κόψουν. Προσθέτουμε 50 γρ. κρύο βούτυρο Lurpak και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσει σκεπασμένη ιδανικά με μεμβράνη για να μη σχηματιστεί κρούστα.
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο Lurpak σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά. Μόλις λιώσει αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Αν θέλουμε το σουρώνουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Με ένα πινέλο αλείφουμε καλά με βούτυρο Lurpak ένα σχετικά βαθύ ταψί με διάμετρο περίπου 27-30 εκατοστά. Κρατάμε στην άκρη, σκεπασμένα πάντα με νωπή πετσέτα, 4 φύλλα που θα μπουν στο τέλος πάνω από την κρέμα.
- Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο εφαρμόζοντάς το στη βάση του ταψιού αφήνοντας τις άκρες του να εξέχουν. Αλείφουμε καλά με λιωμένο βούτυρο Lurpak.
- Προσθέτουμε το επόμενο φύλλο από πάνω σταυρωτά, το εφαρμόζουμε αφήνοντας πάλι τις άκρες να κρέμονται και αλείφουμε με βούτυρο. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Ενώ τα δύο τελευταία τα διπλώνουμε στη μέση και μετά τα εφαρμόζουμε στο ταψί και τα αλείφουμε με βούτυρο (και ανάμεσα στα διπλωμένα φύλλα).
- Όταν τελειώσουν τα φύλλα της βάσης, προσθέτουμε την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Διπλώνουμε το πρώτο φύλλο στη μέση και το τοποθετούμε πάνω από την κρέμα. Αλείφουμε με βούτυρο Lurpak και επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με το επόμενο φύλλο. Διπλώνουμε τα φύλλα που εξέχουν (από τα φύλλα της βάσης) προς τα μέσα και τα αλείφουμε με βούτυρο Lurpak. Τοποθετούμε από πάνω άλλο ένα φύλλο, αυτή τη φορά χωρίς να το διπλώσουμε, και το τοποθετούμε χαλαρά, αφήνοντάς το να σχηματίσει σούρες. Βουτυρώνουμε και επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με το επόμενο φύλλο.
- Με μια σπάτουλα σιλικόνης ή φαρδύ μαχαίρι, σπρώχνουμε τα φύλλα που περισσεύουν από τις επάνω στρώσεις, προς τα μέσα, περιμετρικά του ταψιού. Με μυτερό μαχαίρι χαράζουμε τα κομμάτια.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
- Μόλις το γαλακτομπούρεκο βγει από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι περιχύνοντάς το σταδιακά με αυτό και προσέχοντας να πάει παντού και το αφήνουμε να κρυώσει περίπου 1 ώρα πριν κοπεί.