Σίγουρα τον έχεις ακούσει και αν είσαι από εκείνους που δε μένουν κολλημένοι σε ένα συγκεκριμένο είδος καφέ, θα τον έχεις δοκιμάσει. Ο cold brew φιγουράρει τα τελευταία χρόνια στις λίστες όλων των ενημερωμένων café και ενώ μπορεί το όνομά του ή οι συσκευασίες που θα δεις να τον έχουν στα καταστήματα να σε κάνει να πιστεύεις ότι χρειάζεται πολλή μαεστρία για να τον φτιάξεις, η αλήθεια είναι ότι γίνεται πανεύκολα και στο σπίτι.

Τι είναι επιτέλους ο cold brew;

Ο cold brew δεν είναι τίποτα άλλο από μία συμπυκνωμένη εκδοχή του καφέ φίλτρου, που γίνεται με κρύα εκχύλιση και χρειάζεται υπομονή, γιατί απαιτεί περισσότερο χρόνο από ό,τι αν έφτιαχνες τον καφέ στην καφετιέρα φίλτρου, με ζεστό νερό. Ο καφές που προκύπτει είναι πολύ αρωματικός και λιγότερο πικρός, ενώ δεν είναι καθόλου βαρύς καθώς το κρύο νερό βοηθάει να μην εκχυλίζεται πολλή καφεΐνη.

Χρειάζεσαι κάποια ειδική συσκευή για να τον φτιάξεις;

Στο εμπόριο κυκλοφορούν οι cold brew towers, κοινώς πύργοι, που χρησιμοποιούν οι baristi για να ετοιμάσουν τον καφέ. Εσύ, για το σπίτι, δεν χρειάζεται να αγοράσεις τέτοιον εξοπλισμό, καθώς μπορείς να φτιάξεις cold brew και με ένα μεγάλο γυάλινο βάζο, μόνο. Τώρα όσον αφορά στα υλικά, θα προμηθευτείς έναν καλής ποιότητας καφέ που θα πρέπει να είναι χοντροαλεσμένος και ιδανικά θα χρησιμοποιήσεις εμφιαλωμένο νερό.

Πριν ξεκινήσεις τη διαδικασία εκχύλισης, για την οποία θα χρειαστείς τα κλασικά φίλτρα που βάζεις και στην ηλεκτρική καφετιέρα, ο καφές θα πρέπει να μουλιάσει στο βάζο για τουλάχιστον 16 ώρες. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να είναι λιγότερο όξινος.

Η συνταγή για 1 μπουκάλι cold brew

Η παρακάτω συνταγή θα σου δώσει ένα μπουκάλι cold brew, που αντιστοιχεί σε 4 καφέδες, καθώς όταν σερβίρεται συνηθίζεται να τον αραιώνουμε με λίγο νερό ή γάλα.

Υλικά

  • 200 γρ. καφέ φίλτρου
  • 1 lt νερό

Διαδικασία

  1. Σε ένα μεγάλο, γυάλινο βάζο με καπάκι ρίχνεις τον καφέ και το νερό. Ανακατεύεις, κλείνεις το καπάκι και το βάζεις στο ψυγείο για 16 ώρες.
  2. Στερεώνεις ένα χάρτινο φίλτρο καφέ στο στόμιο ενός γυάλινου βάζου και ξεκινάς να ρίχνεις σε δόσεις το μείγμα του καφέ. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει ώρα, καθώς θα πρέπει να περιμένεις να κατέβει η κάθε δόση καφέ, πριν ρίξεις την επόμενη.
  3. Μεταφέρεις τον cold brew σε μπουκάλι με καπάκι και τον συντηρείς στο ψυγείο ακόμη και για 2 ημέρες.
  4. Κάθε φορά που θέλεις να σερβίρεις, βάζεις πάγο σε ένα ποτήρι, ρίχνεις cold brew, αραιώνεις με νερό ή γάλα και απολαμβάνεις.