Υλικά
Για τη βάση
- 8 φύλλα κρούστας για γλυκά
- 125γρ. βούτυρο λιωμένο
- 50γρ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. κανέλα
- 1 φλ. καρύδια κοπανισμένα
Για την κρέμα
- 1 lt γάλα πλήρες (κατά προτίμηση κατσικίσιο)
- 85 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 150 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 καψουλάκι βανιλίνη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
Για το σερβίρισμα
- ζάχαρη
- κανέλα
Ένα γλυκό κρασί από την Κρήτη και την ποικιλία Ρωμέικο, με κεχριμπαρί χρώμα, έντονες γεύσεις από αποξηραμένα βερίκοκα, σύκα και μέλι. Η πρότασή μας: Euphoria - Dourakis Winery
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη γλυκιά γαλατόπιτα με φύλλο και καρύδια, ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα. Βάζουμε το γάλα σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε πρώτα το βούτυρο και μετά ένα-ένα τα αυγά, ανακατεύοντας ζωηρά μέχρι να ενσωματωθούν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ºC.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια με τη ζάχαρη και την κανέλα.
- Βουτυρώνουμε με πινέλο ένα ταψί διαστάσεων 35x25εκ. Στρώνουμε μέσα το πρώτο φύλλο, βουτυρώνουμε, απλώνουμε δεύτερο φύλλο, βουτυρώνουμε και αυτό και πασπαλίζουμε με το ¼ του μείγματος του καρυδιού. Συνεχίζουμε τη διαδικασία βάζοντας εναλλάξ βουτυρωμένα φύλλα και μείγμα καρυδιού, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας, ολοκληρώνοντας με ένα βουτυρωμένο φύλλο.
- Αδειάζουμε μέσα στο ταψί την κρέμα και στη συνέχεια παίρνουμε τα φύλλα που εξέχουν τριγύρω και αφού τα βουτυρώσουμε καλά τα στρίβουμε δημιουργώντας γύρω από την πίτα ένα «τείχος».
- Το βουτυρώνουμε και εξωτερικά και ψήνουμε την πίτα στον φούρνο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Ξεφουρνίζουμε και αφού κρυώσει η γαλατόπιτα την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και κανέλα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
- Αν θέλουμε μπορούμε να παραλείψουμε εντελώς τα καρύδια από το βάση της γαλατόπιτας και απλώς να βουτυρώνουμε τα φύλλα και να τα πασπαλίζουμε κάθε φορά με ζάχαρη και κανέλα.
- Μπορούμε να παραλείψουμε και εντελώς το φύλλο κρούστας από το βάση της πίτας και να ψήσουμε σκέτη την κρέμα στο ταψί. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει προηγουμένως να βουτυρώσουμε πολύ καλά το ταψί και να το πασπαλίσουμε γενναιόδωρα με σιμιγδάλι.