Κρέμα πατισερί

Συνδυάζει τη βελούδινη υφή της παραδοσιακής κρέμας ζαχαροπλαστικής με τη φρεσκάδα και τη φυσική γλύκα των φραουλών και είναι ιδανικό για κάθε περίσταση – από ένα καθημερινό επιδόρπιο μέχρι ένα πιο ιδιαίτερο κέρασμα.

Ταυτόχρονα αυτή η βασική συνταγή για κρέμα πατισερί είναι μπαλαντέρ. Είναι δηλαδή μια υπέροχη βάση που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με πολλούς άλλους τρόπους, ανάλογα με τη διάθεση και την περίσταση. Η κλασική κρέμα πατισερί (κρέμα ζαχαροπλαστικής) είναι απαλή, βελούδινη και πάει τέλεια με φρέσκα φρούτα — ειδικά με φράουλες και άλλα φρούτα του δάσους όπως σμέουρα (φραμπουάζ) και μούρα.

Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε τάρτες, σε σου, σε συνταγές για μιλφέιγ, ακόμα και σε τούρτες με παντεσπάνι, σαβουαγιάρ ή άλλα μπισκότα. Είναι εύκολη, γρήγορη και απόλυτα ευέλικτη

Υλικά
  • 500 ml γάλα φρέσκο πλήρες
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή τα σποράκια από ένα λοβό βανίλιας)
  • 4 κρόκους αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 30 γρ. βούτυρο
  • φράουλες, κομμένες σε φέτες
  • φύλλα δυόσμου (προαιρετικά)
  • ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
  • ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την κρέμα πατισερί με φράουλες βάζουμε το γάλα και τη βανίλια σε μια μικρή κατσαρόλα και τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Μόλις αχνίσει, αλλά πριν αρχίσει να βράζει, αποσύρουμε από τη φωτιά.
  2. Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί τελείως στο μείγμα.
  3. Ρίχνουμε σιγά-σιγά (σαν κλωστή στην αρχή) το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς και έντονα για να μην κόψει.
  4. Μεταφέρουμε ξανά όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πήξει.
  5. Όταν δέσει η κρέμα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το βούτυρο μέχρι να λιώσει και να κάνει την κρέμα να γυαλίσει.
  6. Σερβίρουμε σε ποτηράκια ή μεγάλο μπολ καλύπτουμε με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει πέτσα.
  7. Αφήνουμε να κρυώσει για 20-30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο.
  8. Σερβίρουμε με κομμένες φράουλες και φυλλαράκια δυόσμου. Αν θέλουμε προσθέτουμε από πάνω λίγο ξύσμα λεμονιού ή/και άχνη ζάχαρη.
  • Είναι πιο πρακτικό να κρυώσουμε την κρέμα σε μεγάλο μπολ και να τη σερβίρουμε έτοιμη στα ποτηράκια. Μπορούμε επίσης να το παρουσιάσουμε σε μεγάλο μπολ διακοσμημένο όμορφα με τις φράουλες και να σερβιριστεί επί τόπου.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε και κάποιο τριμμένο ξηρό καρπό, όπως φιστίκια Αιγίνης ή αμύδγαλα.