Πρόκειται για μια παγωμένη βάση κρέμας που εμπλουτίζεται με καβουρδισμένα αμύγδαλα, κομματάκια σοκολάτας και τραγανού μπεζέ που συνήθως σερβίρεται με μια σάλτσα σοκολάτας και καραμελωμένα αμύγδαλα.  

Αρμενοβίλ

Υλικά
  • 10 μαρεγκάκια έτοιμα ή σπιτικά, σπασμένα σε κομμάτια
  • 125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 125 γρ. αμύγδαλα, ψημένα και χοντροκοπανισμένα
  • 600 ml κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. ζαχαρούχο γάλα, απλό ή καραμελωμένο
  • 2 κ.σ. γλυκόζη
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη

Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα

  • 1 φλ. αμύγδαλα
  • ¾ φλ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη σάλτσα σοκολάτας

  • 1 φλ. νερό
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • ½ φλ. γλυκόζη
  • ¾ φλ. κακάο
  • ¼ φλ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το Αρμενοβίλ με καραμελωμένο γάλα, πρώτα ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα καβουρντισμένα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα, την ψιλοκομμένη σοκολάτα κουβετούρα και τα μαρεγκάκια.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με το ζαχαρούχο γάλα και τη βανιλίνη μέχρι να πήξει το μείγμα. Προσθέτουμε τη γλυκόζη και χτυπάμε ένα λεπτό ακόμη.
  3. Ντύνουμε με πλαστική μεμβράνη μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, αφήνοντας να εξέχει αρκετά τριγύρω από τη φόρμα.
  4. Ρίχνουμε τη χτυπημένη κρέμα στο μπολ με το μίγμα με τα αμύγδαλα, τη σοκολάτα και τα μαρεγκάκια και ανακατεύουμε.
  5. Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα με το σελοφάν, σκεπάζουμε και αφήνουμε στην κατάψυξη όλη νύχτα.
  6. Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα. Ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψί. Βάζουμε τη ζάχαρη με το αλάτι σε αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά, βρέχουμε με 2 κουταλιές νερό και αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει και να πάρει καραμελένιο χρώμα, κουνώντας το τηγάνι κυκλικά. 
  7. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα στην καραμέλα ανακατεύουμε και αναποδογυρίζουμε όλο το μίγμα στο χαρτί ψησίματος. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και στη συνέχεια τα βάζουμε σε σακούλα  και τα σπάζουμε σε μέγεθος μπουκιάς χτυπώντας τα με τον πλάστη Εναλλακτικά τα κόβουμε στον πολυκόφτη.
  8. Για τη σάλτσα σοκολάτας ρίχνουμε όλα τα υλικά πλην της κουβερτούρα σε κατσαρολάκι και ανακατεύουμε πάνω σε μέτρια φωτιά να λιώσουν και να ενωθούν τα υλικά. Όταν πάρει βράση τραβάμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ενσωματώνουμε τη σοκολάτα. Ανακατεύετε να λιώσει και αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη για 3 ώρες περίπου.
  9. Όταν παγώσει το αρμενοβίλ, το βγάζουμε από τη φόρμα πάνω σε πιατέλα και αφαιρούμε τη μεμβράνη. Αφού ξεπαγώσει λίγο, σερβίρουμε κόβοντας σε φέτες και περιχύνοντας την καθεμία με ζεστή σάλτσα σοκολάτας και καραμελωμένα αμύγδαλα.