
Υλικά
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
- 500 ml γάλα πλήρες
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 2 αυγά
- 60 γρ. ζάχαρη
- 60 γρ. κορν φλάουρ
- 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 50 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
Για τη ζύμη
- 250 γρ. αλεύρι μαλακό
- 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 80γ ρ. ζάχαρη άχνη
- 1 αυγό
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη διακόσμηση
- φράουλες
- άχνη ζάχαρη
Λευκό, γλυκό από την ποικιλία Μοσχάτο Άσπρο με πλούσιο και ντελικάτο αρωματικό χαρακτήρα από άνθη και εσπεριδοειδή, με οξύτητα και μακρά επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Samos Grand Cru - ΕΟΣ Σάμου
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής
- Για τις ατομικές τάρτες με φράουλες και κρέμα ζαχαροπλαστικής ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
- Σε μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ να αφρατέψουν και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα της κατσαρόλας, ανακατεύοντας καλά.
- Επιστρέφουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα και ξεκινάμε να ανακατεύουμε ζωηρά με σύρμα πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα την εσάνς βανίλιας, το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο.
- Όταν λιώσει το βούτυρο και γίνει ομοιογενής η κρέμα, τη μεταφέρουμε σε καθαρό μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Φτιάχνουμε τη βάση
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το αλεύρι, το αλάτι και την άχνη ζάχαρη, δουλεύοντας τα υλικά με τα δάχτυλα. Όταν ενωθούν, ρίχνουμε το αυγό και ομογενοποιούμε τη ζύμη με γρήγορες κινήσεις.
- Κάνουμε τη ζύμη μπάλα, τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
- Στη συνέχεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες των 40 γρ. και τις ανοίγουμε με τον πλάστη σε δίσκους. Απλώνουμε κάθε δίσκο σε βουτυρωμένα φορμάκια διαμέτρου 7-8 εκ. και κόβουμε το περίσσευμα τριγύρω, περνώντας από πάνω το μαχαίρι από την ανάποδη, όχι από την κοφτερή πλευρά.
- Τρυπάμε τη ζύμη με πιρούνι σε διάφορα σημεία και αφήνουμε τις φορμίτσες στην κατάψυξη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα και ψήνουμε τα ταρτάκια για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν απαλό ροδαλό χρώμα.
- Ξεφουρνίζουμε τις ταρταλέτες και μετά από λίγο τις ξεφορμάρουμε και τις αφήνουμε πάνω σε σύρμα να κρυώσουν.
Στήνουμε την τάρτα
- Όταν θέλουμε να σερβίρουμε μεταφέρουμε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και γεμίζουμε τις τάρτες.
- Διακοσμούμε με φράουλες και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Αντί για 12 ατομικά φορμάκια μπορούμε να κάνουμε μια μεγάλη τάρτα, χρησιμοποιώντας μια ταρτιέρα διαμέτρου 24εκ.