
Απαιτεί λίγο παραπάνω χρόνο χωρίς παγωτομηχανή αλλά αξίζει τον κόπο! Εκτός από απολαυστικό, καθαρίζει και φρεσκάρει υπέροχα τη γευστική μας παλέτα.
Υλικά
- 250 ml φρεσκοστημένος χυμός λεμονιού, σουρωμένος
- 200 γρ. ζάχαρη
- 450 ml νερό
- 60 ml ασπράδια αυγού (ιδανικά παστεριωμένα σε συσκευασία)
- 1-2 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου λεμονιού
- λίγο αλάτι
Λευκό αφρώδες κρασί. Riesling με αρωματική ένταση και πολυπλοκότητα από λεμόνι, lime, βερίκοκο και άνθη εσπεριδοειδών. Η πρόταση του WSPC: Riesling Extra Dry Dr. Loosen
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το σορμπέ λεμόνι, περίπου 3 ώρες πριν ετοιμάσουμε το γλυκό βάζουμε ένα μεταλλικό μπολ να παγώσει στην κατάψυξη. Αν έχουμε παγωτομηχανή, ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή της σχετικά με το πάγωμα του κάδου.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.
- Μόλις η ζάχαρη διαλυθεί, αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Μόλις το σιρόπι κρυώσει, ανακατεύουμε μέσα το χυμό λεμονιού και το ξύσμα.
- Βάζουμε το μείγμα στο παγωμένο μεταλλικό μπολ και το μεταφέρουμε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες να κρυώσει καλά χωρίς να παγώσει.
- Σε ένα καθαρό μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να σχηματιστεί απαλή μαρέγκα. Προσέχουμε να μην τα χτυπήσουμε υπερβολικά.
- Απαλά και προσεκτικά προσθέτουμε σταδιακά τη μαρέγκα στο κρύο μείγμα του σορμπέ ενώ ανακατεύουμε με αργές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω προσέχοντας να διατηρήσουμε την αφράτη υφή της μαρέγκας. Συνεχίζουμε μέχρι να ενσωματωθεί όλη η μαρέγκα στο μείγμα.
- Αν έχουμε μηχανή για παγωτό, ρίχνουμε το κρύο μείγμα στη μηχανή και το χτυπάμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή (συνήθως για περίπου 20-30 λεπτά). Αν δεν έχουμε μηχανή για παγωτό, ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ρηχό μεταλλικό σκεύος και το τοποθετούμε στην κατάψυξη. Κάθε 30 λεπτά, ανακατεύουμε το μείγμα με ένα πιρούνι για να σπάσουμε τους κρυστάλλους πάγου και να του δίνουμε κάθε φορά λεία και κρεμώδη υφή. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι το σορμπέ να παγώσει σωστά παραμένοντας λείο και κρεμώδες. Αυτό μπορεί να πάρει περίπου 3-4 ώρες.
- Μόλις το σορμπέ παγώσει και αποκτήσει λεία και ωραία υφή, το σερβίρουμε σε μπολ ή ποτήρια και το σερβίρουμε αμέσως. Μπορούμε να το γαρνίρουμε με επιπλέον ξύσμα λεμονιού ή φύλλα δυόσμου αν το επιθυμούμε.
Μπορούμε να αρωματίσουμε το σορμπέ μας με φρέσκα μυρωδικά όπως δυόσμο, βασιλικό ή θυμάρι, τα οποία τα προσθέτουμε στο μείγμα ψιλοκομμένα μαζί με τα ασπράδια.