Υλικά

Για το παρφέ

  • 600 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (ή γιαούρτι καρύδας για vegan εκδοχή)
  • 250 γρ. σμέουρα φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 2 κ.σ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλιτζάνι γκρανόλα

Για την γκρανόλα

  • 200 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 50 γρ. αμύγδαλα ή καρύδια ανάλατα, ψιλοκομμένα
  • 30 γρ. κολοκυθόσπορους ή ηλιόσπορους
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.σ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το παρφέ με γιαούρτι και γκρανόλα ξεκινάμε από την τελευταία. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  2. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, την κανέλα και το αλάτι.
  3. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το μέλι με το ελαιόλαδο και τη βανίλια, μέχρι να ρευστοποιηθούν. Περιχύνουμε το μείγμα πάνω από τη βρώμη και ανακατεύουμε καλά.
  4. Απλώνουμε την γκρανόλα στο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας στα μισά του χρόνου, μέχρι να χρυσίσει.
  5. Αφήνουμε την γκρανόλα να κρυώσει τελείως και αποθηκεύουμε σε αεροστεγές βάζο.
  6. Για τα παρφέ: Λιώνουμε τα σμέουρα με ένα πιρούνι και τα ανακατεύουμε με 1 κ.σ. μέλι.
  7. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη βανίλια και το υπόλοιπο μέλι.
  8. Σε ποτήρια ή μπολ βάζουμε εναλλάξ στρώσεις από γιαούρτι, γκρανόλα και σμέουρα. Σερβίρουμε αμέσως ή τοποθετούμε στο ψυγείο για λίγη ώρα ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.
  • Μετά το ψήσιμο μπορούμε να προσθέσουμε στην γκρανόλα αποξηραμένα φρούτα, όπως cranberries ή σταφίδες ή ακόμα και ξύσμα πορτοκαλιού, ή και επιπλέον μπαχαρικά (ταιριάζουν πολύ το τζίντζερ, το κάρδαμο και το μοσχοκάρυδο).
  • Η γκρανόλα μπορεί να αποθηκευτεί σε αεροστεγές βάζο για έως και 2 εβδομάδες.