Υλικά
Για το παρφέ
- 600 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (ή γιαούρτι καρύδας για vegan εκδοχή)
- 250 γρ. σμέουρα φρέσκα ή κατεψυγμένα
- 2 κ.σ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 φλιτζάνι γκρανόλα
Για την γκρανόλα
- 200 γρ. νιφάδες βρώμης
- 50 γρ. αμύγδαλα ή καρύδια ανάλατα, ψιλοκομμένα
- 30 γρ. κολοκυθόσπορους ή ηλιόσπορους
- ½ κ.γ. κανέλα
- 2 κ.σ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το παρφέ με γιαούρτι και γκρανόλα ξεκινάμε από την τελευταία. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη βρώμη, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, την κανέλα και το αλάτι.
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το μέλι με το ελαιόλαδο και τη βανίλια, μέχρι να ρευστοποιηθούν. Περιχύνουμε το μείγμα πάνω από τη βρώμη και ανακατεύουμε καλά.
- Απλώνουμε την γκρανόλα στο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας στα μισά του χρόνου, μέχρι να χρυσίσει.
- Αφήνουμε την γκρανόλα να κρυώσει τελείως και αποθηκεύουμε σε αεροστεγές βάζο.
- Για τα παρφέ: Λιώνουμε τα σμέουρα με ένα πιρούνι και τα ανακατεύουμε με 1 κ.σ. μέλι.
- Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη βανίλια και το υπόλοιπο μέλι.
- Σε ποτήρια ή μπολ βάζουμε εναλλάξ στρώσεις από γιαούρτι, γκρανόλα και σμέουρα. Σερβίρουμε αμέσως ή τοποθετούμε στο ψυγείο για λίγη ώρα ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.
- Μετά το ψήσιμο μπορούμε να προσθέσουμε στην γκρανόλα αποξηραμένα φρούτα, όπως cranberries ή σταφίδες ή ακόμα και ξύσμα πορτοκαλιού, ή και επιπλέον μπαχαρικά (ταιριάζουν πολύ το τζίντζερ, το κάρδαμο και το μοσχοκάρυδο).
- Η γκρανόλα μπορεί να αποθηκευτεί σε αεροστεγές βάζο για έως και 2 εβδομάδες.