Το σεμιφρέντο (semifreddo) που σημαίνει «ημι-παγωμένο» στα ιταλικά, είναι ένα γλυκό ψυγείου που συνδυάζει τη βελούδινη υφή της μους με τη δροσιά ενός παγωτού. Tο καλύτερο; Δεν χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό για να το φτιάξουμε, ούτε καν παγωτομηχανή.

Η εκδοχή που σας  δίνουμε σε αυτή τη συνταγή είναι ιδιαίτερα απολαυστική: με τραγανά καβουρδισμένα αμύγδαλα και ψιλοκομμένη σοκολάτα κουβερτούρα που λιώνει στο στόμα. Κάθε μπουκιά κρύβει μια ωραία αντίθεση - το κρεμώδες με το τραγανό, η γλύκα της κρέμας με την ελαφρώς πικρή γεύση της σοκολάτας. Φτιάχνεται εύκολα, παγώνει χωρίς κόπο και εντυπωσιάζει κάθε φορά! Πάμε να το φτιάξουμε βήμα - βήμα;

Σεμιφρέντο βήμα-βήμα

Βήμα 1: Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα.

Σεμιφρέντο βήμα-βήμα

Βήμα 3: Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη.

Επειδή το σεμιφρέντο δεν ψήνεται, η ποιότητα των υλικών - και ειδικά των αυγών - παίζει τεράστιο ρόλο. Επιλέγουμε μια καλής ποιότητας κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά και φροντίζουμε να είναι κρύα, για να μπορέσουμε να χτυπήσουμε σωστή σαντιγί, φρέσκα αυγά και κατά προτίμηση βιολογικά, ένα καλό εκχύλισμα βανίλιας και μια ποιοτική σοκολάτα κουβερτούρα.

Όλη η μαγεία και η επιτυχία του σεμιφρέντο όμως, είναι η αέρινη υφή του. Γι’ αυτό, χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την κρέμα σε σαντιγί. Πρέπει να φροντίσουμε να διαφυλάξουμε τον αέρα που υπάρχει στην αφράτη μαρέγκα και στη σαντιγί και αυτό το επιτυγχάνουμε με το σωστό ανακάτεμα.

Σεμιφρέντο βήμα-βήμα

Βήμα 3: Προσθέτουμε τη βανίλια...

Σεμιφρέντο βήμα-βήμα

...και χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα.

Από τη στιγμή που θα προσθέτουμε τη σαντιγί και στη συνέχεια τη μαρέγκα, ανακατεύουμε προσεκτικά και απαλά, «διπλώνοντας» το μείγμα από κάτω προς τα πάνω, χωρίς καμία ένταση ή ταχύτητα, γιατί θα «ξεφουσκώσει» και θα πέσει, ενώ θα χάσει και την ωραία του υφή. Αυτό το απαλό ανακάτεμα το κάνουμε ιδανικά με τη βοήθεια μιας ευλύγιστης σπάτουλας σιλικόνης.

Σεμιφρέντο βήμα-βήμα

Βήμα 4 & 5: Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε απαλή μαρέγκα και προσθέτουμε σταδιακά την υπόλοιπη ζάχαρη.

Σεμιφρέντο βήμα-βήμα

Βήμα 5: Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια γυαλιστερή και σφιχτή μαρέγκα.

Προσοχή! Για ευκολία στο ξεφορμάρισμα, τη φόρμα που θα ετοιμάσουμε για το σεμιφρέντο μπορούμε να την ντύσουμε με μεμβράνη τροφίμων ή αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Οι φόρμες σιλικόνης είναι πάντα πιο εύχρηστες στο ξεφορμάρισμα και δεν απαιτούν απαραίτητα χαρτί ψησίματος ή μεμβράνη. Μπορούμε επίσης να ετοιμάσουμε ατομικά σεμιφρέντο, μοιράζοντας το μείγμα σε μικρά φορμάκια.

Σεμιφρέντο βήμα-βήμα

Βήμα 6: Σε τρίτο μπολ, χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί.

Σεμιφρέντο βήμα-βήμα

Βήμα 7 & 8: Προσθέτουμε σταδιακά τη σαντιγί και τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων.

Αν και δεν γίνεται εντελώς παγωμένο, το σεμιφρέντο χρειάζεται τουλάχιστον 6 ώρες στην κατάψυξη για να δέσει, ώστε να μπορούμε να το ξεφορμάρουμε σωστά και να κόβεται ωραία. Αφού περάσει αυτός ο χρόνος και πριν το σερβίρουμε, το βγάζουμε από την κατάψυξη για 10 λεπτά, για να έχει την τέλεια υφή.

Σεμιφρέντο βήμα-βήμα

Ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα όταν κρυώσουν.

Σεμιφρέντο βήμα-βήμα

Βήμα 9: Ρίχνουμε στο μείγμα τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα...

Σεμιφρέντο βήμα-βήμα

... και την ψιλοκομμένη σοκολάτα κουβερτούρα.

Αυτό το γλυκό είναι σαν καμβάς! Αφήνουμε τη φαντασία και την όρεξη μας ελεύθερη και μπορούμε να παίξουμε με προσθήκες υλικών, όπως καφέ, ξηρούς καρπούς (καραμελωμένους ή μη), φρούτα του δάσους, κομμάτια σοκολάτας ή μπισκότου, σιρόπια (π.χ. καραμέλας, βύσσινου, σοκολάτας, καφέ), λικέρ, γλυκά του κουταλιού, μπαχαρικά κ.α. Έτσι δίνουμε στο γλυκό μας βάθος, γεύση και υφές.

Σεμιφρέντο βήμα-βήμα

Βήμα 11: Αδειάζουμε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα κέικ.

Σεμιφρέντο βήμα-βήμα

Βήμα 11: Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και τοποθετούμε στην κατάψυξη.

Σεμιφρέντο βήμα-βήμα

Βήμα 12: Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ξύσμα σοκολάτας.

Για πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα, και ειδικά όταν φτιάχνουμε πιο φρουτώδεις εκδοχές αυτού του γλυκού, μπορούμε να παραλείψουμε τελείως τους κρόκους και να χρησιμοποιήσουμε μόνο ασπράδια.

Σεμιφρέντο βήμα-βήμα

Βήμα 13: Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε αμέσως.
Υλικά
  • 4 αυγά μεγάλα, ξεχωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή σπόρους από 1 λοβό βανίλιας
  • 300 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά), πολύ κρύα
  • 125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (60–70% κακάο), ψιλοκομμένη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
  • φλοίδες ή ξύσμα σοκολάτας για τη διακόσμηση
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το σεμιφρέντο (semifreddo) βανίλια με κομμάτια σοκολάτας καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα σε τηγάνι ή στον φούρνο, μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους και να πάρουν χρώμα.
  2. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
  3. Σε μεγάλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη μισή ζάχαρη (60 γρ.) και τη βανίλια, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν καλά.
  4. Σε δεύτερο στεγνό και μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια σε απαλή μαρέγκα.
  5. Προσθέτουμε σταδιακά στα ασπράδια την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια γυαλιστερή και σφιχτή μαρέγκα.
  6. Σε τρίτο μπολ, χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί.
  7. Προσθέτουμε σταδιακά τη σαντιγί στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας απαλά, ιδανικά με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  8. Έπειτα προσθέτουμε τη μαρέγκα σε 2-3 δόσεις, ανακατεύοντας πάλι με απαλές κινήσεις, για να μη χάσει τον όγκο της.
  9. Στο τέλος ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα κομμάτια σοκολάτας και ανακατεύουμε ελαφρά.
  10. Ετοιμάζουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, διαστάσεων περίπου 25x10x7 εκ., ντύνοντας τη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή μεμβράνη τροφίμων για εύκολο ξεφορμάρισμα.
  11. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα του σεμιφρέντο, τυλίγουμε καλά με μεμβράνη και τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες ή όλο το βράδυ.
  12. Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με φλοίδες ή ξύσμα σοκολάτας.
  13. Κόβουμε σε φέτες με μαχαίρι βουτηγμένο σε ζεστό νερό και σερβίρουμε αμέσως.