Υλικά
- 120 γρ. φιστίκια Αιγίνης ωμά + επιπλέον για το σερβίρισμα
- 400 γρ. κρέμα γάλακτος παχύρρευστη
- 100 γρ. γάλα πλήρες
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 60 γρ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. μέλι
- 6 φύλλα ζελατίνης
- 1 λοβό βανίλιας ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Σε ένα μπολ με καυτό νερό βάζουμε τα 120 γρ. φιστίκια και τα αφήνουμε για 30' να ενυδατωθούν.
- Στραγγίζουμε τα φιστίκια, τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το μέλι και πολτοποιούμε μέχρι να γίνει πάστα.
- Μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό για περίπου 10'.
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να σιγοβράζει. Προσθέτουμε τότε τον πολτό φιστίκι και μόλις πάρει 2-3 βράσεις αποσύρουμε.
- Στύβουμε καλά τη ζελατίνη, τη ρίχνουμε στο ζεστό μείγμα και ανακατεύουμε καλά, να λιώσει.
- Αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία και ενσωματώνουμε το γιαούρτι.
- Μοιράζουμε το μείγμα σε 6 φορμάκια, ποτηράκια ή μπολάκια και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες ή όλη τη νύχτα.
- Ξεφορμάρουμε την πανακότα από τη φόρμα, βουτώντας την στιγμιαία πρώτα σε ζεστό νερό. Σερβίρουμε σε πιάτα πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης.
Η πανακότα φιστίκι ταιριάζει πολύ με φρούτα και με γλυκό τριαντάφυλλο.
Αν έχουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 κ.σ. έτοιμη πάστα φιστικιών, αντί να την ετοιμάσουμε μόνοι μας.