
Υλικά
για μια φόρμα 23 εκ.
Για τη βάση
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 60 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 130 γρ. βούτυρο κρύο
- 1 αυγό
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- φασόλια ή ρεβύθια (για βάρος κατά το ψήσιμο της τάρτας)
Για την κρέμα φράουλας
- 200 γρ. φράουλες, πολτοποιημένες
- ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
- 160 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 120 γρ. βούτυρο
- 2 κ.σ. κορν φλάουρ
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Φτιάχνουμε τη βάση
- Για τη γλυκιά τάρτα με κρέμα φράουλας και φρούτα, πρώτα σ’ ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και την άχνη.
- Έπειτα ρίχνουμε το αλάτι και το κρύο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια και με τα χέρια μας αναμειγνύουμε, μέχρι να μοιάζει το μείγμα με τρίμματα ψωμιού.
- Προσθέτουμε το αυγό και ζυμώνουμε ελαφρά, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C.
- Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά χαρτιά ψησίματος και την ανοίγουμε με τον πλάστη, σε ένα φύλλο πάχους ½ εκατοστού και διαμέτρου περίπου 26 εκ. Σε περίπτωση που είναι πολύ σκληρή και μας δυσκολεύει την αφήνουμε για 10 λεπτά, να μαλακώσει.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την ταρτιέρα και τοποθετούμε τη ζύμη, πιέζοντας καλά με τα δάχτυλα μας για να κολλήσει στα τοιχώματα της. Κόβουμε με ένα μαχαίρι όση ζύμη περισσεύει από τα πλαϊνά της ταρτιέρας. Την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε πολλά σημεία.
- Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια της και τα τοιχώματα με τη ζάχαρη. Τοποθετούμε από πάνω ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίμαστος, ρίχνουμε φασόλια και ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Ετοιμάζουμε την κρέμα φράουλας
- Για αρχή πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τις φράουλες.
- Τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ και σουρώνουμε τον πολτό.
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες φράουλες, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το βούτυρο και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε και τότε ανάβουμε το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει η κρέμα.
- Βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, καλύπτουμε την επιφάνεια της με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
Συναρμολογούμε την τάρτα μας
- Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο και με το μίξερ χειρός τη χτυπάμε για 1-2 λεπτά, να αφρατέψει.
- Τη ρίχνουμε πάνω στην ψημένη βάση τάρτας και διακοσμούμε με φρέσκες φράουλες και άλλα φρούτα.
- Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει καλά, πριν σερβίρουμε.