Η ζαμπαγιόν είναι μια γλυκιά κρέμα από γλυκό κρασί δεμένη με κρόκους αυγών. Τη βάζουμε σαν βάση στο ποτήρι μας, ακουμπάμε πάνω της μια μπάλα παγωτό και στο τέλος περιχύνουμε με ένα φλιτζανάκι ζεστό espresso. Έτσι ή αλλιώς το affogato είναι αριστούργημα, αλλά αν το φτιάξεις όπως σου προτείνω θα ξετρελαθείς!

Υλικά
  • 5 κρόκοι μεγάλων αυγών
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml κρασί γλυκό Μasala ή σαμιώτικο 
  • 175 ml κρέμα γάλακτος
  • 5 μπάλες παγωτό
  • 5 φλ. καφέ espresso
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το afogato με ζαμπαγιόν, πρώτα χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ σε σαντιγί. 
  2. Βάζουμε τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη σ’ ένα μεταλλικό μπολ και το στερεώνουμε πάνω σε ένα κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει από κάτω (μπεν μαρί).
  3. Παίρνουμε στο χέρι αυγοδάρτη και ξεκινάμε να χτυπάμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να αφρατέψει καλά.
  4. Προσθέτουμε το γλυκό κρασί και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουμε ένα παχύρρευστο και κρεμώδες μείγμα.
  5. Κατεβάζουμε το μπολ από τη φωτιά, μεταφέρουμε σε καθαρό μπολ και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να κρυώσει το μείγμα. Τότε προσθέτουμε τη σαντιγί και ομογενοποιούμε ανακατεύοντας απαλά.
  6. Μοιράζουμε τη ζαμπαγιόν σε 5 μπολ ή χαμηλά ποτήρια, προσθέτουμε στο κέντρο του καθενός από μια μπάλα παγωτό βανίλια, περιχύνουμε το καθένα μ’ ένα φλιτζανάκι εσπρέσο και σερβίρουμε αμέσως.