Γλυκιά γαλατόπιτα

Το μυστικό της φυσικά είναι το καλό γάλα που πρέπει να είναι πλήρες λιπαρών. Αν βρείτε, προτείνω να δοκιμάσετε να τη φτιάξετε με πρόβειο γάλα που είναι πιο κρεμώδες. Συνήθως το βρίσκουμε σε γαλακτοπωλεία. Σερβίρεται με άχνη ζάχαρη ή μέλι και μπόλικη κανέλα και είναι ένα πραγματικά υπέροχο και ελαφρύ γλυκό που μπορούμε να απολαύσουμε όλες τις ώρες της ημέρας!

Υλικά

για ένα ταψί με διάμετρο περίπου 26 εκ.

  • 1 lt φρέσκο γάλα πλήρες (κατά προτίμηση πρόβειο) 
  • 1 λοβός βανίλιας ή 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας 
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό + λίγο για το πασπάλισμα του ταψιού
  • 3 αυγά μεσαία σε θερμοκρασία δωματίου (κατά προτίμηση χωριάτικα ή βιολογικά) 
  • 2 κ.σ. βούτυρο + λίγο επιπλέον για το βουτύρωμα του ταψιού
  • ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
  • λίγο αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • ζάχαρη άχνη ή μέλι
  • κανέλα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη γλυκιά γαλατόπιτα χωρίς φύλλο σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά.
  2. Πάνω σε μια επιφάνεια κοπής, τοποθετούμε το λοβό βανίλιας. Με ένα μυτερό μαχαίρι τον κόβουμε κατά μήκος και τον ανοίγουμε στα δύο.
  3. Με τη λάμα του μαχαιριού ξύνουμε το εσωτερικό τους για να μαζέψουμε τα μικρά μαύρα σποράκια. Τα προσθέτουμε στο γάλα, μαζί με τον λοβό.
  4. Ζεσταίνουμε  το γάλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά και να αχνίσει, αλλά προσέχουμε να μην πάρει βράση και φουσκώσει. Αφαιρούμε από το γάλα το λοβό της βανίλιας και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
  5. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τη βανίλια, αν χρησιμοποιούμε εκχύλισμα, το ξύσμα του λεμονιού και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς. Παράλληλα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  6. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα. Στη συνέχεια ενσωματώνουμε τα αυγά σιγά-σιγά μέσα στο μείγμα της γαλατόπιτας χωρίς να κόψουν.
  7. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί με διάμετρο περίπου 26 εκ. και πασπαλίζουμε τη βάση του με λίγο σιμιγδάλι. Ρίχνουμε μέσα την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
  9. Αφήνουμε τη γαλατόπιτα να κρυώσει λίγο και τη σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη ή μέλι και κανέλα.