Υπάρχει κάτι βαθιά ελληνικό στην εικόνα μιας παρέας γύρω από ένα τραπέζι, με δροσερά ποτήρια να ιδρώνουν στον ήλιο και τα πιατάκια με μεζέδες να διαδέχονται το ένα το άλλο. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, λίγα πράγματα συγκρίνονται με μια χαλαρή βραδιά στο μπαλκόνι, την αυλή ή ακόμα και στον πεζόδρομο της γειτονιάς, με μια μπίρα στο χέρι ή ένα ποτηράκι ούζο που γεμίζει ξανά και ξανά. Κι εκεί, στο κέντρο της παρέας, βρίσκονται πάντα οι μεζέδες.

Ο μεζές στην Ελλάδα δεν είναι απλώς ένα συνοδευτικό για το ποτό. Είναι τρόπος ζωής, αφορμή για κουβέντα, ευκαιρία για μοίρασμα. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι περίτεχνο ή χρονοβόρο - πολλές φορές, το πιο απλό, όπως λίγη φέτα, ελιές, ένα ψωμί στη σχάρα είναι ό,τι καλύτερο για το αλκοόλ που έχεις επιλέξει.

Η μπίρα συνδυάζεται υπέροχα με πιο δροσερούς και λιπαρούς μεζέδες, ενώ το ούζο με την έντονη γεύση του απαιτεί πιο θαλασσινούς ή πικάντικους μεζέδες. Για παράδειγμα, με την μπίρα επιλέγεις πατατοσαλάτες, καλαμαράκια, κεφτεδάκια, αλοιφές όπως τζατζίκι ή ταραμοσαλάτα και με το ούζο γαύρο μαρινάτο, χταπόδι ξιδάτο, λαδοτύρι, ντολμαδάκια, τουρσιά και μελιτζανοσαλάτα. Εξάλλου, πρέπει να θυμάσαι πως με τέτοια πιάτα ο στόχος δεν είναι ποτέ να «χορτάσεις», αλλά να τσιμπολογάς, να δοκιμάζεις, να απολαμβάνεις.

Σε αυτό το αφιέρωμα συγκεντρώσαμε για εσένα μια ποικιλία από συνταγές που μπορείς να ετοιμάσεις εύκολα και να συνοδεύσεις το αγαπημένο σου ποτό - είτε είσαι λάτρης της μπίρας είτε του ούζου. Μεζέδες απλοί και γρήγοροι, άλλοι λίγο πιο ιδιαίτεροι, όλοι όμως φτιαγμένοι για να γεμίσουν τα τραπέζια με γεύση και καλή διάθεση.