
Υλικά
- 600 γρ. κιμά ανάμεικτο (μοσχαρίσιο & χοιρινό)
- 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
- 6 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
- 1 αυγό
- 3 κ.σ. ούζο
- 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο (χωρίς τα κοτσάνια)
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. πιπέρι
Για το τηγάνισμα
- αραβοσιτέλαιο
- αλεύρι
Ερυθρό κρασί! Μία φρέσκια Νεμέα ή ένα Pinot Noir. Η πρόταση του WSPC: Νεμέα Unoaked - Κτήμα Σπυρόπουλου
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα αρωματικά και αφράτα κεφτεδάκια με ούζο αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί με κοφτερό μαχαίρι και το μουλιάζουμε για 15 λεπτά σε κρύο νερό. Το στύβουμε και το ρίχνουμε σε ευρύχωρο μπολ μαζί με τον κιμά.
- Περνάμε το κρεμμύδι από τον πολυκόφτη και το βάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής και ζυμώνουμε πολύ καλά για 5 λεπτά. Το μείγμα πρέπει να κρατά λίγη υγρασία, γι’ αυτό αν το νιώσουμε κάπως στεγνό στο χέρι, προσθέτουμε λίγο κρύο νερό.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες, να ανακατευτούν τα αρώματά του.
- Ύστερα παίρνουμε μικρές ποσότητες από το μείγμα και πλάθουμε σε στρογγυλούς κεφτέδες. Καλό είναι να βρέχουμε που και που τα χέρια μας σε κρύο νερό, γιατί έτσι γίνεται ευκολότερη η διαδικασία.
- Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι 1½ δάχτυλο αραβοσιτέλαιο να ζεσταίνεται σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Περνάμε τα κεφτεδάκια από ελαφρύ αλεύρωμα, φροντίζοντας να καλυφθούν παντού. Τινάζουμε την περίσσεια του αλευριού και τα τηγανίζουμε λίγα - λίγα στο καυτό λάδι. Όταν ροδοκοκκινίσουν από την κάτω μεριά τα γυρίζουμε να ροδίσουν και από την άλλη.
- Τα βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα ή με δυο πιρούνια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα σερβίρουμε ζεστά, συνοδεύοντας με πατάτες τηγανητές ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής μας.
Δεν στριμώχνουμε πολλούς κεφτέδες στο τηγάνι, αφενός για να μην πέφτει απότομα η θερμοκρασία του λαδιού και απορροφήσουν περισσότερο λάδι από το επιθυμητό, αφετέρου για να ψήνονται και από το πλάι. Επιπλέον, πρέπει να έχουμε χώρο για να τους γυρνάμε στο τηγάνι, χωρίς να τους διαλύουμε.