Το λιβανέζικο χούμους έχει αναδειχτεί ως μια κορυφαία επιλογή σαλάτας για κάθε χρήση αφού δεν σερβίρεται μόνο ως ορεκτικό. Μπορούμε με αυτό να εμπλουτίσουμε τα wraps, να φτιάξουμε ένα πλούσιο θρεπτικό μπολ και όπου αλλού «βάζει» η φαντασία μας.
Για το χούμους
- 400 γρ. ρεβίθια βρασμένα
- 120 γρ. ταχίνι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.γ. κύμινο
- χυμό από 1 λεμόνι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα τραγανά πιτάκια
- 4 αραβικές πίτες
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. θυμάρι
- ½ κ.γ. σουμάκ (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ροζέ Μοσχοφίλερο με εκρηκτικά αρώματα φράουλας, τριαντάφυλλου, ανθών πορτοκαλιάς και μανταρινιού, με δροσιστική οξύτητα και απολαυστικά λιπαρή υφή. Η πρόταση του WSPC: Lexis Gris Sur Lie - Zacharias
Φτιάχνουμε πρώτα το χούμους
- Για το λιβανέζικο χούμους με τραγανά πιτάκια βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για το χούμους και πολτοποιούμε μέχρι να αποκτήσει εξαιρετικά κρεμώδη και βελούδινη υφή.
- Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι ή λεμόνι, ενώ αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό για να πάρουμε την επιθυμητή υφή.
- Αποθηκεύσουμε το χούμους στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε.
Για τα τραγανά πιτάκια
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στον αέρα και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Κόβουμε τις αραβικές πίτες σε τριγωνάκια και τις βάζουμε σε ένα μπολ, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, σουμάκ και θυμάρι. Ανακατεύουμε καλά.
- Απλώνουμε τα πιτάκια στο ταψί, απλωτά σε μία στρώση και τα ψήνουμε στο φούρνο για 8 λεπτά ή λίγο περισσότερο αν θέλουμε να γίνουν πολύ τραγανά.
- Σερβίρουμε τα πιτάκια με το χούμους, το οποίο περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με κύμινο.
Για να εμπλουτίσουμε τη γεύση του χούμους, μπορούμε να προσθέσουμε 4-5 σκελίδες σκόρδο, ψητές ή άλλα ψητά λαχανικά όπως κουνουπίδι, πιπεριές Φλωρίνης και παντζάρια.