Για αυτό το πιάτο επιλέγουμε πατάτες κατάλληλες για τηγάνισμα, όπως οι πατάτες Νάξου, τις οποίες κόβουμε σε ίσο περίπου μέγεθος, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. 

Πατάτες με αυγά

Υλικά
  • 2 πατάτες μεσαίες, κατάλληλες για τηγάνι
  • 5 αυγά
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • ρίγανη ξερή
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
     
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τις τηγανητές πατάτες με σπασμένα αυγά καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια.
  2. Τις μουλιάζουμε σε ένα μπολ με κρύο, αλατισμένο νερό για 15 λεπτά. Στραγγίζουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά.
  3. Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε αρκετό λάδι (περίπου 2 δάχτυλα) και περιμένουμε να ζεσταθεί.
  4. Ρίχνουμε στο ζεστό λάδι όλες τις πατάτες και τις απλώνουμε ομοιόμορφα μέσα στο τηγάνι. Θέλουμε να καλύπτονται ίσα-ίσα από το λάδι.
  5. Τις αφήνουμε να τηγανιστούν, χωρίς να τις κουνάμε καθόλου, για 7-8 λεπτά. Σε αυτή τη φάση πρέπει να έχουν αποκτήσει μία ελαφριά εξωτερική κρούστα και να έχουν αρχίσει να κολλάνε μεταξύ τους.
  6. Με μια σπάτουλα τις κουνάμε λίγο με προσοχή να ξεκολλήσουν και συνεχίζουμε το τηγάνισμα για ακόμη 3 λεπτά, χωρίς να χαμηλώσουμε καθόλου τη φωτιά, μέχρι οι πατάτες να αρχίσουν να γίνονται ρόδινες και τραγανές.
  7. Σπάμε γρήγορα τα αυγά πάνω τους και με τη βοήθεια της σπάτουλας ή ενός πιρουνιού, σπάμε τους κρόκους.
  8. Ανακατεύουμε απαλά για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα αυγά και να κολλήσουν πάνω στις πατάτες.
  9. Αποσύρουμε αμέσως το τηγάνι από τη φωτιά και με τρυπητή κουτάλα (προσέχοντας να στραγγίζουμε καλά τα λάδια), μεταφέρουμε σε πιάτο.
  10. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και σερβίρουμε αμέσως με φρέσκο ψωμί, φέτα και κρύα μπίρα!

Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και λίγο τριμμένο τυρί από πάνω στο σερβίρισμα, όπως φέτα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι ακόμα και blue cheese, ανάλογα με τα κέφια!