
Αυτή η συνταγή προτείνεται ιδιαίτερα για υλικά που απορροφούν γρήγορα γεύση και που μπορούμε να κόψουμε και σε πιο λεπτές φέτες (ή να τα τρίψουμε), όπως το αγγούρι, το κρεμμύδι, το ραπανάκι, τα κολοκυθάκια, το καρότο κ.α.
Υλικά
για ένα βάζο των 700ml ή δύο μικρότερα
- 5-6 αγγουράκια μικρά, λεπτά και πολύ τραγανά, με τη φλούδα τους
- 250 ml νερό
- 250 ml ξίδι
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1-2 σκελίδα σκόρδο
- ½ κ.γ. σπόροι μουστάρδας (προαιρετικά)
- ½ κ.γ. κόκκοι πιπεριού
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για να φτιάξουμε αγγουράκια τουρσί, πρώτα πλένουμε καλά και κόβουμε τα αγγουράκια σε ροδέλες ή λωρίδες.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, το ξίδι, το αλάτι και τη ζάχαρη.
- Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί το αλάτι και η ζάχαρη. Τότε αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
- Βάζουμε το αγγούρι σε αποστειρωμένο βάζο χωρητικότητας περίπου 700ml ή σε δύο μικρότερα. Προσθέτουμε μια σκελίδα σκόρδου σε κάθε βάζο, τους σπόρους της μουστάρδας (αν χρησιμοποιήσουμε) και τους κόκκους πιπεριού.
- Ρίχνουμε από πάνω το ελαφρώς χλιαρό μείγμα που ετοιμάσαμε, μέχρι να καλύψει εντελώς τα αγγουράκια. Κλείνουμε καλά και ανακινούμε ελαφρώς.
- Αφήνουμε το τουρσί να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες πριν το καταναλώσουμε, ώστε να απορροφήσουν τα αγγουράκια γεύση. Όσο τα αφήνουμε να μένουν στο ξύδι τόσο πιο έντονη θα γίνεται η γεύση τους.
- Το τουρσί διατηρείται έως έναν μήνα στο ψυγείο.