
Την περίοδο της Κατοχής όταν άλλα υλικά δεν ήταν εύκολα διαθέσιμα μαγείρευαν τις ελιές μαζί με κρεμμύδια, πελτέ και μπαχαρικά και έφτιαχναν έναν κρασομεζέ για τη μέση, που ξεπερνούσε πολλά πιάτα σε νοστιμιά. Είθισται να γίνεται με μαύρες ελιές, όμως αν προσθέσετε και λίγες πράσινες, το αποτέλεσμα είναι ακόμα καλύτερο. Για κυρίως πιάτο, συνοδεύστε το με πατάτες τηγανητές, όπως προτείνεται στο βιβλίο μαγειρικής της Καρολίνας Δωρίτη «Salt of the Earth - Secrets and Stories from a Greek Kitchen» (Εκδόσεις: Hardie Grant -Quadrille).
- 5 κρεμμύδια μεγάλα, ξεφλουδισμένα, κομμένα στη μέση και σε φέτες (περίπου 5mm)
- 1 κ.σ. αλάτι θαλασσινό ψιλό
- 200 γρ. ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι
- 50 γρ. ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι
- 150 ml ελαιόλαδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 3 - 4 μπαχάρια
- ¾ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 250 ml κρασί κόκκινο
- 2 κ.γ. ρίγανη ξερή
- 4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ένα λευκό κρασί με έντονο χαρακτήρα και γήινα αρώματα. Η πρόταση του WSPC: Blanc de Noir - Κτήμα Φουντή ή Manzanilla - La Gitana από την Ανδαλουσία
- Για να φτιάξουμε ελιές μαγειρευτές με κρεμμύδια ανακατεύουμε τα κομμένα κρεμμύδια με το αλάτι, τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε στην άκρη για περίπου 15 λεπτά.
- Στο μεταξύ, ξεπλένουμε τις ελιές με φρέσκο τρεχούμενο νερό, τις βάζουμε σε μπολ, καλύπτουμε με νερό και τις αφήνουμε να μουλιάσουν για 15 λεπτά για να ξαρμυριστούν.
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε 100 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τη δάφνη και το μπαχάρι, για περίπου 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
- Προσθέτουμε τη γλυκιά πάπρικα και τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε.
- Στραγγίζουμε τις ελιές, τις ρίχνουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά. Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε για 7-10 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού.
- Τέλος, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και τον μαϊντανό, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται και σιγοβράζουμε για άλλα 4-5 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα.
- Ιδανικά, συνοδεύουμε τη σάλτσα με πατάτες τηγανητές και τριμμένη φέτα από πάνω.
- Ταιριάζουν όλες οι μεγάλες και σαρκώδεις ελιές, όπως οι ελιές Άμφισσας. Για τέλειο αποτέλεσμα προσθέστε και λίγες πράσινες.