
Υλικά
- 500 γρ. καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα
- 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 60 γρ. καλαμποκάλευρο
- αλάτι, πιπέρι
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο)
Για το σερβίρισμα
- λεμόνια κομμένα
Λευκό Ασύρτικο με αρώματα γκρέιπφρουτ και ξύσματος λεμονιού, φρέσκου ροδάκινου και νότες ορυκτότητας. Η πρόταση του WSPC:
Santorini Venetsanos Winery
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα τηγανητά καλαμαράκια, αν είναι κατεψυγμένα, αφήνουμε πρώτα να ξεπαγώσουν τελείως. Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί. Δεν θέλουμε να κρατήσουν καθόλου υγρασία.
- Αν είναι μικρά τα αφήνουμε ολόκληρα, αλλιώς τα κόβουμε σε ροδέλες.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, αλάτι και πιπέρι.
- Αφού έχουμε στεγνώσει καλά τα καλαμαράκια, τα βουτάμε στο μείγμα του αλευριού, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά από όλες τις πλευρές. Ύστερα τα τινάζουμε ελαφρώς σε για να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε μπόλικο λάδι. Θέλουμε να ζεσταθεί καλά, να φτάσει 180°C. Το τσεκάρουμε ρίχνοντας μέσα ένα κομματάκι καλαμάρι – αν τσιτσιρίσει αμέσως, είναι έτοιμο.
- Τηγανίζουμε τα καλαμαράκια λίγα-λίγα σε δόσεις για να μην πέσουν πολλά μαζί και πέσει η θερμοκρασία του λαδιού, για περίπου 3 λεπτά, γυρνώντας τα στο τηγάνι, μέχρι να γίνουν χρυσαφένια και τραγανά.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν το περιττό λάδι.
- Αφού στραγγίζουν για λίγα δευτερόλεπτα, τα μεταφέρουμε σε πιάτο και τα σερβίρουμε ζεστά με φέτες λεμονιού ή κάποιο ντιπ.
- Προσοχή, τα καλαμαράκια θέλουν ιδιαίτερη προσοχή κατά το τηγάνισμα γιατί πιτσιλάνε πολύ λάδι, ιδιαίτερα αν δεν τα έχουμε στεγνώσει καλά.
- Αν θέλουμε να τους δώσουμε έξτρα γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο μπαχαρικό στο αλεύρι που τα πανάρουμε, όπως λίγη καπνιστή πάπρικα, κύμινο, ακόμα και κάρυ σε σκόνη.