Υλικά
  • 450 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου, ξαλμυρισμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνο το λευκό μέρος), ψιλοκομμένα
  • 1 αυγό (προαιρετικά)
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτάκι μπίρα ή σόδα
  • 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ελαιόλαδο (για το μείγμα + το τηγάνισμα)
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Λευκό κρασί! Μία Ρομπόλα από την Κεφαλλονιά με φινετσάτα αρώματα εσπεριδοειδών, υψηλή οξύτητα και ευχάριστη επίγευση. Η πρότασή μας: San Gerasimo Orealios Gaea

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τις αφράτες κροκέτες μπακαλιάρου ξεκινάμε ως εξής: με κοφτερό μαχαίρι, ψιλοκόβουμε το φιλέτο του μπακαλιάρου, σε πολύ μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ.
  2. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το αυγό εάν χρησιμοποιήσουμε, τα μυρωδικά, τη μπίρα, λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι, και τα ¾ από το αλεύρι.
  3. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Θέλουμε να πετύχουμε ένα μείγμα όχι πολύ σφιχτό, οπότε ίσως δεν χρειαστεί όλο το αλεύρι.
  4. Σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1-2 ώρες, να σφίξει.
  5. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι και με κουτάλι ρίχνουμε μέσα κουταλιές από το μείγμα.
  6. Τηγανίζουμε για 2-3' από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά οι κροκέτες. Στη συνέχεια τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις βάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. 
  7. Σερβίρουμε τις κροκέτες όσο είναι ακόμη ζεστές. Συνδυάζουμε με σκορδαλιά και φρέσκια σαλάτα. 

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλεύρι με βρασμένες πατάτες που θα λιώσουμε καλά με το εργαλείο του πουρέ.