
Υλικά
- 450 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου, ξαλμυρισμένο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνο το λευκό μέρος), ψιλοκομμένα
- 1 αυγό (προαιρετικά)
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κουτάκι μπίρα ή σόδα
- 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ελαιόλαδο (για το μείγμα + το τηγάνισμα)
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λευκό κρασί! Μία Ρομπόλα από την Κεφαλλονιά με φινετσάτα αρώματα εσπεριδοειδών, υψηλή οξύτητα και ευχάριστη επίγευση. Η πρότασή μας: San Gerasimo Orealios Gaea
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τις αφράτες κροκέτες μπακαλιάρου ξεκινάμε ως εξής: με κοφτερό μαχαίρι, ψιλοκόβουμε το φιλέτο του μπακαλιάρου, σε πολύ μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το αυγό εάν χρησιμοποιήσουμε, τα μυρωδικά, τη μπίρα, λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι, και τα ¾ από το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Θέλουμε να πετύχουμε ένα μείγμα όχι πολύ σφιχτό, οπότε ίσως δεν χρειαστεί όλο το αλεύρι.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1-2 ώρες, να σφίξει.
- Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι και με κουτάλι ρίχνουμε μέσα κουταλιές από το μείγμα.
- Τηγανίζουμε για 2-3' από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά οι κροκέτες. Στη συνέχεια τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις βάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Σερβίρουμε τις κροκέτες όσο είναι ακόμη ζεστές. Συνδυάζουμε με σκορδαλιά και φρέσκια σαλάτα.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλεύρι με βρασμένες πατάτες που θα λιώσουμε καλά με το εργαλείο του πουρέ.