Υλικά
- 1 χταπόδι του κιλού παραγουλιασμένο και κομμένο σε πλοκάμια
- 50 ml ξύδι (όχι βαλσαμικό)
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- λίγη ρίγανη ξερή για το σερβίρισμα
Θραψαθήρι με πολυπλοκότητα από εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα και εξωτικά φρούτα νότες πιπεριάς, λευκών λουλουδιών και ορυκτότητας. Η πρόταση του WSPC: Ocean Thrapsathiri Idaia Winery
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το χταπόδι στο τηγάνι, πρώτα βάζουμε στη φωτιά ένα τηγάνι να κάψει καλά και ρίχνουμε μέσα τα πλοκάμια και την κουκούλα του χταποδιού.
- Μόλις βγάλει ατμό το χταπόδι και αρχίσει να αποβάλλει τα υγρά του, προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο κι αφήνουμε το χταπόδι να σιγοβράσει στο ζουμί του για 40 λεπτά περίπου.
- Όταν πιει όλα τα ζουμιά του και στεγνώσει το τηγάνι, το χταπόδι θα πρέπει να τσιμπιέται εύκολα με το πιρούνι. Σβήνουμε τότε το χταπόδι με το ξύδι και το αφήνουμε να πάρει μια βράση μαζί του.
- Γυρίζουμε τα χταπόδια από την άλλη πλευρά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμα. Τώρα το χταπόδι μας είναι σκέτο λουκούμι.
- Το σερβίρουμε αμέσως ζεστό, πασπαλίζοντας με ρίγανη και διακοσμώντας το πιάτο με ντοματίνια κομμένα στη μέση και φύλλα ρόκας.
- Αν τα πλοκάμια είναι χοντρά τότε τα κόβουμε σε φέτες, αλλιώς τα σερβίρουμε ολόκληρα, προσθέτοντας στο πιάτο και λίγο από το ζουμί του τηγανιού.
- Να θυμάσαι πως όταν μαγειρεύουμε χταπόδι το αλάτι είναι περιττό αφού είναι από μόνο του αλμυρό. Έχει τη θάλασσα μέσα του.