Το συκώτι είναι άπαχο κρέας, πλούσιο σε σίδηρο, πρωτεΐνες, βιταμίνες και αμινοξέα που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, ενώ περιέχει λιγότερα λιπαρά σε σύγκριση με άλλα κομμάτια κρέατος. Αυτό το κάνει μια υγιεινή επιλογή για όσους προσέχουν την πρόσληψη λιπαρών, χωρίς να θυσιάζουν τη γεύση, αλλά και για όσους θέλουν να ενισχύσουν την ενέργεια και τα επίπεδα του σιδήρου τους. 

Συκώτι λαδορίγανη

Αφού ξεπλύνουμε το συκώτι το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

Συκώτι λαδορίγανη

Μουλιάζουμε το συκώτι σε γάλα για 30 λεπτά. Μετά το στραγγίζουμε και το σκουπίζουμε ξανά με χαρτί κουζίνας να στεγνώσει καλά.

Συκώτι λαδορίγανη

Όταν ψηθεί, σερβίρουμε αμέσως, με έξτρα λεμόνι, προσθέτοντας αν θέλουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο, επιπλέον ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Υλικά
  • 350 γρ. μοσχαρίσιο συκώτι, καθαρισμένο από μεμβράνες
  • 3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1 φλ. γάλα για το μαρινάρισμα
  • χυμό από 1/2 λεμόνι
  • ½ κ.γ. ρίγανη ξερή
  • 1 κλωναράκι δενδρολίβανο φρέσκο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Λευκό Κρασί! Ασύρτικο με αρώματα εσπεριδοειδών και νότες βοτανικότητας, ισορροπία, βάθος και γευστική συμπύκνωση και έντονη πολυπλοκότητα. Η πρόταση του WSCP: Phos Kallos 1979

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το συκώτι λαδορίγανη, πρώτα ξεπλένουμε το συκώτι και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
  2. Το κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 1 εκατοστό (μπορούμε να ζητήσουμε και από το χασάπη μας να το κόψει).
  3. Το βάζουμε σε ένα βαθύ σκεύος και το μουλιάζουμε σε γάλα για 30 λεπτά. Μετά το στραγγίζουμε και το σκουπίζουμε ξανά με χαρτί κουζίνας να στεγνώσει καλά.
  4. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το συκώτι. Το ψήνουμε 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα αλλά και να μείνει ζουμερό.
  5. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού. Ανακινούμε ελαφρά το τηγάνι και γυρίζουμε το συκώτι ώστε να καλυφθεί από τη σάλτσα του.
  6. Σερβίρουμε αμέσως, με έξτρα λεμόνι, προσθέτοντας αν θέλουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο, επιπλέον ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με πατάτες, ρύζι, σαλάτα, λίγο φρυγανισμένο ψωμί ή ότι άλλο μας αρέσει.
  • Προσοχή, δεν πρέπει να ψήσουμε υπερβολικά το συκώτι, γιατί θα γίνει σκληρό. Θέλουμε να μείνει μαλακό και ζουμερό!
  • Σε όσους το συκώτι αρέσει πιο ωμό εσωτερικά, μπορούν να το ψήσουν λίγο λιγότερο.