
Υλικά
- 500 γρ. κολοκύθια τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
- 1 αυγό
- 50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- 1 φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
- 1/3 φλ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 100-150 γρ. φέτα
- 100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
- 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το τηγάνισμα
- λίγο ελαιόλαδο
- λίγο αλεύρι
Για το ντιπ γιαουρτιού
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/5 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τους ψητούς κολοκυθοκεφτέδες στο τηγάνι πρώτα τρίβουμε το κολοκύθι στον τρίφτη και το μεταφέρουμε σε σουρωτήρι. Αν έχουμε ψίχα από άδειασμα κολοκυθιών που προορίζονται για γέμισμα την κόβουμε με μαχαίρι σε όσο πιο ψιλά κομματάκια μπορούμε και τη μεταφέρουμε επίσης σε σουρωτήρι.
- Αλατίζουμε και πιέζουμε να φύγουν όσα περισσότερα υγρά γίνεται. Μεταφέρουμε το στυμμένο κολοκύθι σε μπολ.
- Περνάμε το κρεμμύδι από τον επεξεργαστή και το ρίχνουμε πάνω από το κολοκύθι. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τη ρίγανη, τον μαϊντανό και τον δυόσμο, τη φρυγανιά, το αυγό, το ελαιόλαδο, το κεφαλοτύρι, τη φέτα, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
- Ανακατεύουμε αρχικά με κουτάλι και μετά ζυμώνουμε με το χέρι. Στο τέλος πλάθουμε κεφτέδες μέτριου μεγέθους, τους οποίους πατάμε ελαφρώς να πλατύνουν.
- Βάζουμε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο να καλυφθεί όλος ο πάτος του. Περνάμε τους κολοκυθοκεφτέδες από ένα ελαφρό αλεύρωμα και τους ψήνουμε στο τηγάνι σε δόσεις, μέχρι να πάρουν χρώμα πρώτα από τη μια και ύστερα από την άλλη πλευρά. Κάθε φορά προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το ντιπ γιαουρτιού αναμιγνύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
- Αφήνουμε τους κολοκυθοκεφτέδες πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από περιττά λάδια και τέλος τους μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Τους σερβίρουμε ζεστούς ή χλιαρούς, συνοδεύοντας με ντιπ γιαουρτιού ή τζατζίκι.
Αν δεν πλάθεται εύκολα το μείγμα των κολοκυθοκεφτέδων προσθέτουμε λίγη φρυγανιά ή λίγο αλεύρι επιπλέον.