Το ούζο και το τσίπουρο κατέχουν ξεχωριστή θέση στην ελληνική καθημερινότητα και τις κοινωνικές συναναστροφές. Αυτά τα δύο αποστάγματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής γαστρονομικής ταυτότητας, φέρνοντας μαζί τους την αυθεντικότητα, την παράδοση και η φιλοσοφία της παρέας. Από τα καφενεία των νησιών, μέχρι τα τσιπουράδικα της ηπειρωτικής χώρας, η απόλαυση ενός ποτηριού ούζου ή τσίπουρου συνοδεύεται από ιστορίες, μεζέδες και στιγμές χαλάρωσης.
Το ούζο, με τη χαρακτηριστική αρωματική ένταση του γλυκάνισου, είναι ένα ποτό βαθιά συνδεδεμένο με τη νησιωτική Ελλάδα, με τη Λέσβο και τον Πλωμάρι να έχουν συνδέσει το όνομά τους με την υψηλή ποιότητά του. Η τέχνη της απόσταξής του, που περνά από γενιά σε γενιά, εξασφαλίζει τη γεύση του.
Το τσίπουρο, από την άλλη, έχει βαθιές ρίζες στην ηπειρωτική Ελλάδα, με επίκεντρο περιοχές όπως η Ήπειρος, η Θεσσαλία και η Μακεδονία.
Παράγεται από στέμφυλα σταφυλιών και μπορεί να είναι είτε αρωματισμένο με γλυκάνισο είτε σκέτο, αναδεικνύοντας διαφορετικά γευστικά προφίλ. Και τα δύο αποστάγματα είναι προϊόντα δεξιοτεχνίας και μακράς παράδοσης, αναδεικνύοντας τις τοπικές πρώτες ύλες και την αγάπη των Ελλήνων για την τέχνη της απόσταξης. Μέσα από αυτά, ξεδιπλώνεται η ιστορία, ο πολιτισμός και η γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας.
Ας δούμε μερικές από τις ετικέτες που ξεχωρίσαμε και για τα δυο τους.
Τσίπουρα
Angel Tears Κατσάρος
Το Angel Tears της οικογένειας Κατσάρου είναι ένα εξαιρετικό απόσταγμα που περνά από τριπλή διαδικασία απόσταξης, προσφέροντας απόλυτη καθαρότητα και διαύγεια. Το μονοποικιλιακό του προφίλ, βασισμένο στο Μοσχάτο Τυρνάβου, εκφράζεται μέσα από αρώματα εκλεπτυσμένα και φίνα. Στο στόμα, η μεταξένια υφή του χαρίζει μια απολαυστική εμπειρία, μετατρέποντας κάθε γουλιά σε μια γευστική εξερεύνηση. Ιδανικό τόσο για να απολαύσει κανείς σκέτο όσο και ως βάση σε premium cocktails, αυτό το τσίπουρο ξεχωρίζει για τη γαστρονομική του διάσταση και την υψηλή του ποιότητα.
Μαύρο Ρόδο Τσίπουρο Στουπάκη χωρίς γλυκάνισο
Ένα τσίπουρο από την Ποτοποιία Χίου, μονοποικιλιακής προέλευσης από Μαύρο Μοσχάτο Τυρνάβου (γνωστό και ως Μοσχάτο Αμβούργου), χωρίς την προσθήκη γλυκάνισου. Η απόσταξή του πραγματοποιείται σε μικρού μεγέθους χάλκινα καζάνια, διατηρώντας την αυθεντικότητα των αρωμάτων του. Η χαρακτηριστική ταυτότητα της ποικιλίας εμπλουτίζεται με ευωδιαστές νότες τριαντάφυλλου, ενώ διακριτικά αρώματα σταφίδας και αποξηραμένου σύκου προσδίδουν μια ιδιαίτερη πολυπλοκότητα.
Τσίπουρο Καλαϊτζή χωρίς γλυκάνισο
Ένα ποιοτικό, εκλεπτυσμένο αρωματικό απόσταγμα, που διατηρεί ποικιλιακά αρώματα του σταφυλιού, είναι μαλακό, φινετσάτο και αυθεντικό. Το Μοσχάτο, η Μαλαγουζιά, το Σαββατιανό, ο Ροδίτης και το Ασύρτικο συναντιούνται, σε ένα αρμονικό πάντρεμα και ζυμώνονται, στις ιδανικές συνθήκες. Η απόσταξη του Τσίπουρου Καλαϊτζή γίνεται σε χάλκινους αποστακτήρες. Το τσίπουρο προκύπτει έπειτα από δύο αποστάξεις. Το πρώτο καζάνεμα ολοκληρώνεται, κάθε χρόνο, ως τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ το δεύτερο, το πιο σημαντικό -αφού τότε καθορίζεται η κορυφαία ποιότητα του Τσίπουρου Καλαϊτζή-ως τα τέλη Μαρτίου.
Τσίπουρο Babatzim χωρίς γλυκάνισο
Ένα απόσταγμα διπλής απόσταξης από στέμφυλα, όπου η προσεκτική επιλογή ποικιλιών, σε συνδυασμό με την προσθήκη αρωματικών βοτάνων και φρούτων στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, οδηγεί στη δημιουργία ενός μοναδικού ποτού. Φέρει τη σφραγίδα του δημιουργού του, μιας εμβληματικής προσωπικότητας της ελληνικής αποσταγματοποιίας. Στην παλέτα γεύσεων κυριαρχούν τα βότανα, ενώ το πλούσιο σώμα του και η εξαιρετική διάρκεια στην επίγευση προσδίδουν έναν εκλεπτυσμένο και δυναμικό χαρακτήρα.
Ηδωνικό Τσίπουρο Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη χωρίς γλυκάνισο
Από το 1992, το Ηδωνικό Τσίπουρο του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη ξεχωρίζει για τον αρμονικό του χαρακτήρα και τις φρουτώδεις νότες του. Η λεπτή και κομψή αρωματική του παλέτα αναδεικνύει αρώματα καλοκαιρινών φρούτων και ανθών πορτοκαλιάς, ενώ η επίγευσή του είναι μακρά και ευχάριστα επίμονη. Αν και συνοδεύει ιδανικά τους πλούσιους χειμωνιάτικους μεζέδες κρέατος, η γευστική του ισορροπία το καθιστά εξαιρετικό ταίρι και για εκλεκτές λιχουδιές, όπως το αυγοτάραχο και το καπνιστό χέλι.
Τσίπουρο Αποστολάκη
Στη Μαγνησία εκεί που τα τσιπουράδικα έχουν δημιουργήσει μακρά παράδοση στην ιεροτελεστία του τσιπουρομεζέ παράγεται το τσίπουρο της οικογένειας Αποστολάκη. Η πολλαπλή απόσταξή του από στέμφυλα της ποικιλίας Μοσχάτο, οι συνθήκες ζύμωσης και η αναλογία των συστατικών είναι το μυστικό για ένα τσίπουρο με ελαφριά γεύση και πλούσιο άρωμα. Χωρίς γλυκάνισο ή αρωματισμένο με γλυκάνισο και βότανα από τα βουνά του Πηλίου, το τσίπουρο της Οικογένειας Αποστολάκη συνοδεύει παραδοσιακούς ελληνικούς μεζέδες και πιάτα με θαλασσινά.
Τσίπουρο Ζαχαρία χωρίς γλυκάνισο Βιολογικό, Αποσταγματοποιΐα Lost Lake
Το τσίπουρο Ζαχαρία Bio είναι ένα εκλεπτυσμένο απόσταγμα με φίνο και ισορροπημένο χαρακτήρα. Τα αρώματά του αποκαλύπτουν νότες εσπεριδοειδών και λευκών φρούτων, προσφέροντας ένταση και καθαρότητα. Η γεύση του είναι απαλή και στρογγυλή, με αρμονικό αλκοολικό προφίλ και βελούδινη υφή. Απολαμβάνεται ιδανικά σκέτο ή με πάγο, ενώ συνοδεύει εξαιρετικά ελληνικούς και μεσογειακούς μεζέδες, αποτελώντας την τέλεια επιλογή και για απεριτίφ.
Ούζα
Oύζο Βαρβαγιάννη Μπλε
Από το 1860, ένα αυθεντικό απόσταγμα γλυκάνισου και εκλεκτών αρωματικών βοτάνων παράγεται με αφοσίωση. Χαρακτηρίζεται από κρυστάλλινη διαύγεια, ντελικάτη γεύση και ένα ευχάριστο, διακριτικό άρωμα. Για πέντε συνεχόμενες γενιές, η οικογένεια Βαρβαγιάννη παραμένει πιστή στις παραδοσιακές μεθόδους απόσταξης, ακολουθώντας τη μυστική συνταγή που έφερε ο Ευστάθιος Βαρβαγιάννης από τη Ρωσία. Το εμβληματικό ούζο Μπλε, αποτέλεσμα 100% απόσταξης, προσφέρει μια εκλεπτυσμένη εμπειρία γεύσης, αποπνέοντας νότες θαλασσινής αύρας και ανοιξιάτικης φρεσκάδας.
Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτου
Το ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη γεύση και το μοναδικό του άρωμα, χάρη στα εκλεκτά συστατικά του. Παρασκευάζεται με κρυστάλλινο νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα, γλυκάνισο από το Λισβόρι, αρωματικό μάραθο από τη Βόρεια Εύβοια, καθώς και αστεροειδή, κανέλα και μοσχοκάρυδο. Επιπλέον, περιέχει εκχυλίσματα αυθεντικής μαστίχας Χίου, διάφορα βότανα της Λεσβιακής φύσης και θαλασσινό αλάτι από τις αλυκές της Καλλονής Λέσβου, δημιουργώντας έναν απολαυστικό συνδυασμό γεύσεων.
Ούζο Απαλαρίνα
Η παράδοση του ούζου Απαλαρίνα ξεκινά το 1863, εμπνευσμένο από τον δημιουργό του, Ιωάννη Σεραφείμ, που έδωσε στο ποτό το όνομά του. Ήταν το πρώτο ούζο που παράχθηκε στη Χίο, με γλυκάνισο που συλλέγεται από τα ορεινά τοπία του νησιού, όπως το Νένητα, τα Φλάτσια, την Κοινή και το Βουνό. Μέχρι και σήμερα, οι απόγονοί του συνεχίζουν την ίδια διαδικασία απόσταξης, χρησιμοποιώντας τον παραδοσιακό εξοπλισμό για να διατηρήσουν τον αυθεντικό χαρακτήρα του ποτού. Η χαρακτηριστική του γεύση, με έντονη και παρατεταμένη επίγευση γλυκάνισου, το καθιστά ιδανικό συνοδευτικό για θαλασσινούς μεζέδες.
Ούζο 12 Αφοί Καλογιάννη
Το Ούζο 12 Καλογιάννη δημιουργήθηκε αρχικά από τους αδελφούς Καλογιάννη που μετακόμισαν από την Κωνσταντινούπολη στον Πειραιά το 1919.Τη συνταγή την έφεραν μαζί τους αφού την είχαν δοκιμάσει από το 1880 στους πελάτες τους της Πόλης και διαπίστωσαν ότι το ούζο από το βαρέλι 12 συναντούσε τη μεγαλύτερη αποδοχή. Σε αυτό το ποτό, εκλεκτοί καρποί και βότανα από την Ανατολή παντρεύονται αρμονικά με τη μυστική συνταγή και δίνουν, μετά από διπλή απόσταξη ένα ιδιαίτερα αρωματικό αποτέλεσμα. Αναγνωρίζεις αρώματα από μάραθο, κάρδαμο, κανέλα, γλυκάνισο, κόλιανδρο και μοσχοκάρυδο.
Ευχαριστούμε την κάβα House of Wine (www.houseofwine.gr) για τη διάθεση των κρασιών για τις ανάγκες της φωτογράφισης.