Υλικά
  • 500 γρ. κολοκυθάκια τριμμένα και στυμμένα 
  • 1 ντομάτα ώριμη, τριμμένη, χωρίς τα σποράκια της
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο ή τριμμένο
  • 1 φλ. βρώμη (μπορεί να χρειαστεί περισσότερη) 
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ 
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • μπόλικο δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. ελαιόλαδο 
  • λίγη πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά) 
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Λευκό κρασί, ένα Βιδιανό από την Κρήτη με αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων και δροσιστική οξύτητα. Η πρότασή του WSPC: Λύχνος Βιδιανό Οινοποιείο Ντουράκη
 

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τους τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, βάζουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια σε μπολ και αλατίζουμε καλά. Τα αφήνουμε για 30-40 λεπτά περίπου.
  2. Μεταφέρουμε τα κολοκυθάκια σε σουρωτήρι και τα πατάμε με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού και στη συνέχεια, τα στύβουμε με τα χέρια, για να φύγουν τα υγρά που έχουν βγάλει.
  3. Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε και άλλη βρώμη, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα που να πλάθεται εύκολα.
  4. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  6. Πλάθουμε μεγάλα μπιφτέκια και τα βάζουμε στο ταψί. Ψήνουμε στον φούρνο για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  7. Σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με τζατζίκι ή σκέτο γιαούρτι. 
  • Για μεγαλύτερη νοστιμιά, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα 1 καρότο τριμμένο και κίτρινο, σκληρό τυρί, τριμμένο. 
  • Η βρώμη μπορεί να αντικατασταθεί από αλεύρι ή φρυγανιά τριμμένη.