
Η συνταγή είναι απλή στην παρασκευή της αλλά πλούσια σε γεύση! Γίνεται με λίγα υλικά και συνοδεύεται τέλεια με ούζο αλλά και λευκό κρασί!
Υλικά
- 1 κιλό μύδια φρέσκα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μικρό
- 240 ml ούζο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1-2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
- λίγο ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
Μοσχοφίλερο με αρώματα από γιασεμί, τριαντάφυλλο, λεμόνι, κίτρο και περγαμόντο. Η πρόταση του WSPC: Μαντινεία Κτήμα Τσέλεπου
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα μύδια αχνιστά, ξεπλένουμε τα μύδια κάτω από κρύο νερό και αν χρειάζεται τα καθαρίζουμε τρίβοντας τα κελύφη τους με βούρτσα ή σύρμα και αφαιρώντας τα μουστάκια τους. Πετάμε όσα είναι ανοιχτά.
- Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μετά από λίγα δευτερόλεπτα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε και το σκόρδο.
- Ανακατεύουμε 1 λεπτό και σβήνουμε με το ούζο.
- Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, προσθέτουμε τα μύδια στην κατσαρόλα και καλύπτουμε με το καπάκι.
- Αφήνουμε τα μύδια να ατμιστούν για 5-7 λεπτά, κουνώντας την κατσαρόλα για να μαγειρευτούν ομοιόμορφα. Τα μύδια είναι έτοιμα όταν ανοίξουν τα κελύφη τους. Αν κάποιο δεν ανοίξει, το πετάμε.
- Μόλις τα μύδια είναι έτοιμα, προσθέτουμε το βούτυρο και το ξύσμα (προαιρετικά).
- Αλατοπιπερώνουμε κατά προτίμηση και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 1 λεπτό και να δέσει ελαφρά.
- Μεταφέρουμε τα μύδια σε βαθιά πιατέλα ή μπολ και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τους. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί ή πατάτες τηγανητές για βούτες στη σάλτσα!
Μπορούμε να διατηρήσουμε τα φρέσκα μύδια στο ψυγείο για 1-2 ημέρες. Τα τοποθετούμε σε ευρύχωρο και στεγνό μπολ και τα καλύπτουμε με υγρή πετσέτα χωρίς να κλείσουμε αεροστεγώς το δοχείο.