Επιλέγουμε φρέσκο, ψιλό γαύρο για να τον τηγανίσουμε ολόκληρο με τα κεφάλι ή λίγο πιο χοντρό, τον οποίο μπορούμε να καθαρίσουμε αφαιρώντας το κεφάλι, τα εντόσθια και όλο το κεντρικό κόκαλο. Το σημαντικό είναι να τον τηγανίσουμε σωστά σε καθαρό λάδι, στην κατάλληλη θερμοκρασία και τον σωστό χρόνο. 

Υλικά
  • 1 κιλό γαύρο φρέσκο, καθαρισμένο
  • 150 γρ. περίπου, αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • λεμόνι για το σερβίρισμα

Ρετσίνα από την ποικιλία Ασύρτικο με αρώματα εσπεριδοειδών, δενδρολίβανου και μαστίχας, πλούσια δομή και επίγευση που διαρκεί. Η πρόταση του WSPC: Δάκρυ Του Πεύκου Οινοποιείο Κεχρή

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τον τηγανητό γαύρο καθαρίζουμε, αν χρειάζεται, τον γαύρο αφαιρώντας κεφάλια και εντόσθια ή και το κεντρικό κόκαλο.
  2. Τον ξεπλένουμε καλά και τον στραγγίζουμε. Τον αλατίζουμε και τον αφήνουμε σε σουρωτήρι για 10 λεπτά.
  3. Τον στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Είναι σημαντικό να μην έχει υγρασία, ώστε να γίνει τραγανός.
  4. Ανακατεύουμε το αλεύρι με λίγο αλατοπίπερο και αδειάζουμε το αλεύρι σε ένα δίσκο ή ταψάκι. Αλευρώνουμε τον γαύρο, φροντίζοντας κάθε ψαράκι να καλυφθεί καλά και ομοιόμορφα. Πριν τον τηγανίσουμε τον τινάζουμε ελαφρώς για να φύγει το περιττό αλεύρι.
  5. Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σε βαθύ τηγάνι και μόλις κάψει καλά, χωρίς να καπνίζει, προσθέτουμε μέσα σταδιακά τον γαύρο και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανός.
  6. Τον μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε δίσκο ή ταψάκι στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσει.
  7. Σερβίρουμε αμέσως, με κομμένο λεμόνι.

Μπορούμε να ρίξουμε μυρωδικά ή μπαχαρικά στο αλεύρι που τον πανάρουμε για να προσθέσουμε γεύση. Από θυμάρι ή ρίγανη μέχρι κύμινο, πάπρικα, τσίλι κ.τλ.