Υλικά
- 4 μελιτζάνες μέτριες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο
- 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
- 100 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 1 αυγό
- περίπου ½ φλ. φρυγανιά τριμμένη (ίσως πάρει λίγο παραπάνω αν το μείγμα είναι υγρό)
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- αλεύρι για το πανάρισμα
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Μοσχάτο Σπίνας με αρώματα λουλουδιών και φρούτων αλλά και νύξεις φυτικότητας προσθέτουν πολυπλοκότητα σε ένα σύνολο γεμάτο φρεσκάδα. Η πρόταση του WSPC: Μοσχάτο Σπίνας Οινοποιείο Στραταριδάκη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τους μελιτζανοκεφτέδες προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Βάζουμε τις μελιτζάνες ολόκληρες σε ταψί, τις τρυπάμε με ένα πιρούνι και τις ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, γυρίζοντας τες στα μέσα του ψησίματος, μέχρι να μαλακώσουν και να μαυρίσει η φλούδα τους.
- Τις βγάζουμε από τον φούρνο και μόλις κρυώσουν λίγο, αφαιρούμε τη φλούδα τους και τα πολλά σπόρια αν έχουν και βάζουμε τη σάρκα τους σε ψιλό σουρωτήρι. Αλατίζουμε και αφήνουμε να σταθεί έτσι για 10 λεπτά, για να στραγγίσει από τα περιττά υγρά.
- Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε ή λιώνουμε τη σάρκα της μελιτζάνας με πιρούνι και τη βάζουμε σε μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε μέσα το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τη φέτα, το αυγό, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και ανακατεύουμε με πιρούνι.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά.
- Ανακατεύουμε καλά και αν το μείγμα είναι πολύ υγρό, προσθέτουμε λίγη επιπλέον φρυγανιά, μέχρι να δέσει και να πλάθεται σε κεφτέδες.
- Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτέδες, τους πανάρουμε σε αλεύρι και τους τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους μεταφέρουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν από το περιττό λάδι.
- Σερβίρουμε τους μελιτζανοκεφτέδες ζεστούς ή χλιαρούς, συνοδεύοντας με τζατζίκι ή άλλο ντιπ γιαουρτιού, ή χούμους.
Αντί για δυόσμο μπορούμε να βάλουμε βασιλικό.