Υλικά
- 500 γρ. φάβα
- 1½ lt νερό
- 1 κρεμμύδι πολύ μεγάλο, χοντροκομμένο ή 2 μεγάλα
- 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
- 1 καρότο μικρό σε ροδέλες
- 2-3 κλωναράκια σέλινο χοντροκομμένο
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- χυμό από ½ ή 1 λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Βιδιανό με αρώματα πυρηνόκαρπων, εσπεριδοειδών, δροσιστική οξύτητα και διακριτική λιπαρότητα που προσδίδει όγκο στο στόμα. Η πρόταση του WSPC: Δάφνιος Βιδιανό - Οινοποιείο Δουλουφάκη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για την κλασική φάβα μουλιάζουμε πρώτα τη φάβα σε κρύο νερό για 30 λεπτά και τη στραγγίζουμε.
- Σε αντικολλητική κατσαρόλα - απαραίτητα, γιατί έχει την τάση να κολλάει - σοτάρουμε σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο τα κρεμμύδια με το σκόρδο, το σέλινο και το καρότο μέχρι να μαραθούν και προσθέτουμε τη φάβα, το νερό και το αλάτι.
- Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ξαφρίζοντας τον αφρό που σχηματίζεται, για 50 περίπου λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει εντελώς η φάβα, ανάλογα πόσο βραστερή είναι.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το λεμόνι, δοκιμάζουμε το αλάτι.
- Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ και σερβίρουμε
Σερβίρουμε τη φάβα απλά με κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο και ρίγανη ή με καραμελωμένα κρεμμύδια και κάπαρη. Της ταιριάζει και η ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα, με ρίγανη και ελαιόλαδο.