Υλικά
  • 500 γρ. φάβα
  • 1½ lt νερό
  • 1 κρεμμύδι πολύ μεγάλο, χοντροκομμένο ή 2 μεγάλα
  • 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο μικρό σε ροδέλες
  • 2-3 κλωναράκια σέλινο χοντροκομμένο
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • χυμό από ½ ή 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Βιδιανό με αρώματα πυρηνόκαρπων, εσπεριδοειδών, δροσιστική οξύτητα και διακριτική λιπαρότητα που προσδίδει όγκο στο στόμα. Η πρόταση του WSPC: Δάφνιος Βιδιανό - Οινοποιείο Δουλουφάκη

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την κλασική φάβα μουλιάζουμε πρώτα τη φάβα σε κρύο νερό για 30 λεπτά και τη στραγγίζουμε.
  2. Σε αντικολλητική κατσαρόλα - απαραίτητα, γιατί έχει την τάση να κολλάει - σοτάρουμε σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο τα κρεμμύδια με το σκόρδο, το σέλινο και το καρότο μέχρι να μαραθούν και προσθέτουμε τη φάβα, το νερό και το αλάτι.
  3. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ξαφρίζοντας τον αφρό που σχηματίζεται, για 50 περίπου λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει εντελώς η φάβα, ανάλογα πόσο βραστερή είναι.
  4. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το λεμόνι, δοκιμάζουμε το αλάτι.
  5. Πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ και σερβίρουμε

Σερβίρουμε τη φάβα απλά με κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο και ρίγανη ή με καραμελωμένα κρεμμύδια και κάπαρη. Της ταιριάζει και η ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα, με ρίγανη και ελαιόλαδο.