Υλικά
- 1 κιλό χοιρινό, σπάλα ή λαιμό, κομμένο σε μπουκιές
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 2 πιπεριές πράσινες, κομμένες σε καρεδάκια
- ¾ φλ. ελαιόλαδο
- 130 ml κρασί λευκό
- 1 γεμάτη κ.σ. πελτέ ντομάτας
- ½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
- ½ κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Αγιωργίτικο με έντονο αρωματικό χαρακτήρα κόκκινων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών και δρυός, μαλακές τανίνες και μακρά διάρκεια. Η πρόταση του WSPC: Terra Leone Ammos Reserve Κτήμα Παλυβού
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τον μπεκρή μεζέ ζεσταίνουμε σε χαμηλή κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές, να ροδίσει.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και πάντα σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν.
- Προσθέτουμε τις πιπεριές και φέρνουμε 2-3 βόλτες.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά, να απλωθεί σε όλη την κατσαρόλα και να σοταριστεί ελαφρά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, αλατίζουμε και ανακατεύουμε.
- Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1-2 λεπτά και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί. Πού και πού ρίχνουμε μια ματιά μήπως χρειαστεί λίγο επιπλέον νερό.
- Μόλις μαλακώσει το κρέας και η σάλτσα απορροφήσει όλα τα υγρά, το φαγητό είναι έτοιμο.
- Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
- Μπεκρή μεζέ φτιάχνουμε παραδοσιακά με χοιρινό, αλλά μπορούμε να το αντικαταστήσουμε και με μοσχαρίσια σπάλα.
- Σε μια διαφορετική εκδοχή του μπεκρή μεζέ, μπορούμε να προσθέσουμε και πιπεριά Φλωρίνης ή κεφαλοτύρι κομμένο σε κυβάκια που θα ρίξουμε στην κατσαρόλα τα τελευταία λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Μπορούμε να συνοδεύσουμε τον μπεκρή μεζέ με ρύζι, πουρέ ή τηγανητές πατάτες και φυσικά, με φρέσκο ψωμάκι για τις βούτες
Ελένη Ψυχούλη