Σε αυτή τη συνταγή, πανάρουμε ελαφρά τις μπάμιες και τις τηγανίζουμε μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένια κρούστα, χωρίς ίχνος γλίτσας. Είναι ιδανικές ως μεζές για το τσίπουρο, αλλά και ως συνοδευτικό σε καλοκαιρινά τραπέζια.
Υλικά
- 500 γρ. μπάμιες φρέσκιες, σχετικά μικρές σε μέγεθος
- 1-2 κ.σ. ξίδι (για το μούλιασμα)
- 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ φλ. καλαμποκάλευρο
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Ροζέ από την ποικιλία Λημνιό, με αρώματα κερασιού και τριαντάφυλλου, δροσιστική οξύτητα και μακριά επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Ροζέ Λημνιό Gkirlemis Winery
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τις τηγανητές μπάμιες καθαρίζουμε τις μπάμιες κόβοντας περιμετρικά το κοτσάνι, χωρίς να τις τραυματίσουμε. Τις ξεπλένουμε καλά, τις στραγγίζουμε και τις απλώνουμε σε ταψί. Τις ραντίζουμε με το ξίδι, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να σταθούν ιδανικά σε ηλιόλουστο σημείο για 30 λεπτά. Αυτό τις βοηθάει να μαλακώσουν ελαφρώς και να μειωθεί η γλίτσα τους.
- Αφού περάσει ο χρόνος αναμονής, τις στραγγίζουμε καλά και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο στεγνές πριν τις πανάρουμε.
- Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
- Πανάρουμε τις μπάμιες μέσα στο μείγμα, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά.
- Ζεσταίνουμε καλά μπόλικο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τις μπάμιες σε δόσεις, για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανές και χρυσαφένιες.
- Τις μεταφέρουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν και τις σερβίρουμε ζεστές, ιδανικά συνοδεύουμε με λίγο λεμόνι ή κάποιο ντιπ στο πλάι, όπως χούμους, τυροκαυτερή, ντιπ γιαουρτιού κ.α.