 
        
        Υπάρχει κάτι βαθιά ελληνικό στην εικόνα μιας παρέας γύρω από ένα τραπέζι, με δροσερά ποτήρια να ιδρώνουν στον ήλιο και τα πιατάκια με μεζέδες να διαδέχονται το ένα το άλλο. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, λίγα πράγματα συγκρίνονται με μια χαλαρή βραδιά στο μπαλκόνι, την αυλή ή ακόμα και στον πεζόδρομο της γειτονιάς, με μια μπίρα στο χέρι ή ένα ποτηράκι ούζο που γεμίζει ξανά και ξανά. Κι εκεί, στο κέντρο της παρέας, βρίσκονται πάντα οι μεζέδες.
Ο μεζές στην Ελλάδα δεν είναι απλώς ένα συνοδευτικό για το ποτό. Είναι τρόπος ζωής, αφορμή για κουβέντα, ευκαιρία για μοίρασμα. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι περίτεχνο ή χρονοβόρο - πολλές φορές, το πιο απλό, όπως λίγη φέτα, ελιές, ένα ψωμί στη σχάρα είναι ό,τι καλύτερο για το αλκοόλ που έχεις επιλέξει.
Η μπίρα συνδυάζεται υπέροχα με πιο δροσερούς και λιπαρούς μεζέδες, ενώ το ούζο με την έντονη γεύση του απαιτεί πιο θαλασσινούς ή πικάντικους μεζέδες. Για παράδειγμα, με την μπίρα επιλέγεις πατατοσαλάτες, καλαμαράκια, κεφτεδάκια, αλοιφές όπως τζατζίκι ή ταραμοσαλάτα και με το ούζο γαύρο μαρινάτο, χταπόδι ξιδάτο, λαδοτύρι, ντολμαδάκια, τουρσιά και μελιτζανοσαλάτα. Εξάλλου, πρέπει να θυμάσαι πως με τέτοια πιάτα ο στόχος δεν είναι ποτέ να «χορτάσεις», αλλά να τσιμπολογάς, να δοκιμάζεις, να απολαμβάνεις.
Σε αυτό το αφιέρωμα συγκεντρώσαμε για εσένα μια ποικιλία από συνταγές που μπορείς να ετοιμάσεις εύκολα και να συνοδεύσεις το αγαπημένο σου ποτό - είτε είσαι λάτρης της μπίρας είτε του ούζου. Μεζέδες απλοί και γρήγοροι, άλλοι λίγο πιο ιδιαίτεροι, όλοι όμως φτιαγμένοι για να γεμίσουν τα τραπέζια με γεύση και καλή διάθεση.
 
        
         
        
        Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης
 
        
        Ρολά μελιτζάνας με φέτα και σάλτσα ντομάτας
 
        
        Φέτα μπουγιουρντί
 
        
        Καλαμαράκια τηγανητά
Μπάμιες τηγανητές, το σνακ του καλοκαιριού
 
        
        Αρωματικά και αφράτα κεφτεδάκια με ούζο
 
        
        Γαύρος τηγανητός
 
        
        Τυρί σαγανάκι
 
        
        «Μεθυσμένα» λουκάνικα στο τηγάνι
 
        
        Πιπεριές Φλωρίνης ξιδάτες
Το πιάτο του φτωχού: Ελιές μαγειρευτές με πατάτες τηγανητές
 
        
        Τζατζίκι σπιτικό και απολαυστικό
 
        
        Ψητοί κολοκυθοκεφτέδες στο τηγάνι
 
        
        Χταπόδι στο τηγάνι
 
        
        Ντολμαδάκια με τζατζίκι: Το ορεκτικό του καλοκαιριού
Τραγανές τηγανητές αντζούγιες σε κουρκούτι
 
        
        Μελιτζανοσαλάτα κλασική
 
        
        Τυροκροκέτες με Σαν Μιχάλη Σύρου
Φάβα κλασική
Χταπόδι ξιδάτο
 
        
        Γαρίδες σαγανάκι στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και φέτα
 
        
        Μύδια αχνιστά με ούζο
 
        
        Λιβανέζικο χούμους με τραγανά πιτάκια
 
        
        Συκώτι λαδορίγανη
 
        
        Πατατοσαλάτα με κάπαρη και κρεμμύδια
 
        
        Εύκολες κροκέτες μπακαλιάρου με μπίρα
 
        
        Μερακλίδικοι χοχλιοί μπουμπουριστοί
Αγγουράκια τουρσί στο πι και φι
 
        
        Εύκολη και γρήγορη πατατοσαλάτα με τόνο
 
        
        Πατάτες bravas στο air fryer
 
        
        Τραγανά δαχτυλίδια κρεμμυδιών
 
        
        Χοιρινή τηγανιά με πορτοκάλι και μουστάρδα
 
        
        Εναλλακτικό και νηστίσιμο σπεντζοφάι με γαρίδες
 
        
        Υγιεινά στικς κολοκυθιού στο φούρνο
 
        
        Κεφαλονίτικη ριγανάδα
 
        
        Κρεμώδης ταραμοσαλάτα με ψωμί
 
        
        Ανοιχτά σάντουιτς με ψητές σαρδέλες
 
        
        Τραγανοί κολοκυθοκεφτέδες φούρνου
 
        
        Πώς να κάνεις τέλειες τηγανητές πατάτες στο air fryer
 
        
        Τυροκαυτερή: Η συνταγή για το διάσημο ντιπ της ελληνικής κουζίνας
 
        
         
         
         
 
