Τώρα το καλοκαίρι που ο καιρός είναι καλός, είναι η ιδανικότερη εποχή για τις παρέες και τις οικογένειες να μαζευτούν και να ψήσουν - στο σπίτι ή στο εξοχικό, μετά το μπάνιο στη θάλασσα. Το BBQ άλλωστε, είναι η πιο χαλαρή και εύκολη στο στήσιμο της συνάθροιση, που μπορεί εύκολα να μετατραπεί και σε μικρή γιορτή. Μια γιορτή γεύσεων και ατμόσφαιρας, όπου η φωτιά γίνεται σύμμαχος και η μουσική υπόκρουση είναι τα γέλια γύρω από το τραπέζι, με ένα ποτό στο χέρι και τα πρώτα μεζεδάκια μπροστά, όσο περιμένεις να βγουν από τη σχάρα τα κυρίως.
Σίγουρα δε λείπουν τα πειράγματα και οι υποδείξεις για το πως να πετύχεις το τέλειο ψήσιμο, αλλά εμείς τώρα θα εστιάσουμε σε όλες τις υπέροχες συνταγές που μπορείς να φτιάξεις σε ένα BBQ στην αυλή ή τη βεράντα καθώς και στις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για ασφαλές ψήσιμο.
Τι απαγορεύεται βάσει νόμου
Η Αντιπυρική Περίοδος ισχύει από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου και βάσει της Πυροσβεστικής Διάταξης (Π/Δ) 9/2000, «απαγορεύεται να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά στην ύπαιθρο». Επομένως, ψήσιμο με κινητή ψησταριά σε υπαίθριο χώρο, όπως ξέφωτο, χωράφι, ακόμα και παραλία, απαγορεύεται αυστηρά και επισύρει διαδικασία αυτόφωρου. Συγκεκριμένα απαγορεύεται:
1.Να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά στην ύπαιθρο.
2.Να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά εντός κατοικιών, ξενοδοχείων, εργαστηρίων, καλυβιών, ποιμνιοστασίων, σκηνών, αυλών ή περιφραγμένων ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων και μέχρις απόσταση 300 μέτρων.
3.Να τοποθετούνται, φυλάσσονται ή εγκαταλείπονται εύφλεκτες ύλες ή άχρηστα είδη ή απορρίμματα εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 300 μέτρων από αυτές.
4.Η δημιουργία χώρων απόρριψης και η καύση απορριμμάτων εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 500 μέτρων από αυτές.
5.Η εντός δασών και δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 100 μέτρων από αυτές καύση ανθρακοκαμίνων, όπως και η εγκατάσταση εργαστηρίου ή τεχνικού συγκροτήματος που λειτουργεί με καύσιμη ύλη.
6.Η εντός δασών και δασικών εκτάσεων θήρα με όπλα, που έχουν βύσμα από ύλη, από την οποία μπορεί να μεταδοθεί φωτιά.
7.Το κάπνισμα μελισσών.
8.Η καύση αγρών ή αγροτικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.
9.Η απόρριψη αναμμένων τσιγάρων - σπίρτων και άλλων υλών.
Τι επιτρέπεται αν έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα ασφάλειας
Με τροποποίηση του 2005, η μόνη εξαίρεση στη συγκεκριμένη Π/Δ (Άρθρο 4, παρ. 4) αφορά άναμμα φωτιάς σε εξωτερικό χώρο (αυλές, κήπους, ακάλυπτους κ.λπ.) σε σπίτια, ξενοδοχεία, κάμπινγκ κ.α., όλο τον χρόνο. Η εξαίρεση αφορά μόνο μόνιμες, χτιστές ψησταριές και μπάρμπεκιου, με καπνοδόχο. Η χρήση τους επιτρέπεται μόνον αν έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα ασφάλειας:
- Πρέπει να τοποθετείται στις καπνοδόχους κατάλληλη συσκευή για την πρόληψη της εκτίναξης σπινθήρων. Αν δεν έχουν ενσωματωμένη την αγοράζουμε από τα καταστήματα με εξοπλισμό κήπου/σπιτιού.
- Οι καπνοδόχοι πρέπει να καθαρίζονται τακτικά από την κάπνα.
- Όταν τελειώσει το ψήσιμο, σβήνουμε αμέσως τη φωτιά και τις καύτρες.
- Εξασφαλίζουμε ότι υπάρχει ικανή ποσότητα νερού για την αντιμετώπιση της φωτιάς, σε περίπτωση που αυτή ξεφύγει από τον έλεγχο ή πυροσβεστήρας.
- Γίνεται πλήρης αφαίρεση της παρεδάφιας βλάστησης σε ακτίνα 2 τουλάχιστον μέτρων από την εστία και προσέχουμε το έδαφος κάτω και γύρω από την ψησταριά να είναι χωμάτινο, τσιμεντένιο ή στρωμένο με πλάκες.
Πέρα από τα παραπάνω έχουμε πάντα κατά νου ότι δεν ψήνουμε ποτέ όταν φυσούν δυνατοί άνεμοι. Για το λόγο αυτό είναι χρήσιμο να συμβουλευόμαστε τον Δείκτη Επικινδυνότητας και τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται καθημερινά από την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία (civilprotection.gr). Σύμφωνα με αυτόν, δεν ανάβουμε την ψησταριά αν ο δείκτης είναι 3 (υψηλή-κίτρινο χρώμα), 4 (πολύ υψηλή-πορτοκαλί χρώμα) και 5 (κατάσταση συναγερμού-κόκκινο χρώμα).
Ιδέες για BBQ στο σπίτι
Εφόσον ισχύουν οι κανόνες για ασφαλές ψήσιμο, δες παρακάτω τις προτάσεις του cookout.gr. Από ζουμερά κρέατα και φρέσκα θαλασσινά, μέχρι δημιουργικές σαλάτες και λαχταριστά συνοδευτικά, το BBQ είναι η ευκαιρία να μοιραστείς καλό φαγητό και ακόμα καλύτερες στιγμές. Ετοίμασε την ψησταριά, φρόντισε οι μπίρες να είναι παγωμένες και ετοιμάσου να γεμίσεις το τραπέζι με συνταγές που θα κάνουν τους καλεσμένους να ανυπομονούν για την επόμενη φορά. Και επειδή μας αρέσει να κάνουμε και το κάτι παραπάνω για τους αγαπημένους μας, σου έχουμε και μερικές προτάσεις για κοκτέιλ και mocktails, αλλά και ένα πραγματικά ξεχωριστό επιδόρπιο που θα ψήσεις επίσης στη φωτιά.

Ζουμερά χοιρινά σουβλάκια στο γκριλ
Η καλύτερη σάλτσα BBQ ever

Σουβλάκια γαρίδας ψητά

Αρνίσια παϊδάκια με πάστα σκόρδου και δενδρολίβανου

Μεσογειακή μαρινάδα για χοιρινές μπριζόλες, κοψίδια και αρνίσια παϊδάκια

Γλυκόξινη μαρινάδα με μέλι για χοιρινό και αρνί

Ξηρή μαρινάδα με καστανή ζάχαρη και μπαχαρικά για μοσχαρίσιες μπριζόλες

Ζουμερό κοντοσούβλι

Τζατζίκι σπιτικό και απολαυστικό

Η τέλεια χωριάτικη σαλάτα

Ζουμερό smashed burger

Μοχίτο καρπούζι: Η συνταγή για το καλοκαιρινό κοκτέιλ που τα σπάει!
Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να ψήσεις το καλαμπόκι - Στοίχημα ότι δεν τον έχεις δοκιμάσει ξανά

Καραμελωμένα spare ribs

Ψητά λαχανικά στο σχαροτήγανο

Σουβλάκια κοτόπουλου με μαρινάδα μουστάρδας
Οι τέλειες τηγανητές πατάτες (French fries) - και πώς να τις πετυχαίνεις πάντα!

Πράσινη σαλάτα με φρέσκα μυρωδικά και βινεγκρέτ μηλόξυδου

Ντιπ γιαουρτιού με δυόσμο

Πατατοσαλάτα με κάπαρη και κρεμμύδια
Corn ribs: Το καλαμπόκι που τρώγεται σαν... παϊδάκι τρελαίνει ξανά το TikTok

Αυθεντικά κεμπάπια Φλώρινας

Spicy margarita: Το πιο hot cocktail που έχεις δοκιμάσει

Μερακλίδικη μελιτζανοσαλάτα με πιπεριά Φλωρίνης

Πατάτες hasselback: Οι σουηδικές πατάτες φούρνου που θυμίζουν ακορντεόν

Pizza pasta salad με τορτελίνια

Ζουμερές χοιρινές μπριζόλες με πιπεριές

Τυροκαυτερή: Η συνταγή για το διάσημο ντιπ της ελληνικής κουζίνας

Δροσερό mocktail με πεπόνι και αγγούρι

Σαλάτα με γλιστρίδα και γιαούρτι
