Τα Χριστούγεννα δεν χωρούν μόνο σε ένα ρεβεγιόν και μας δίνουν την ευκαιρία να ανοίξουμε το σπίτι μας σε χαλαρά καλέσματα που ενδέχεται να εξελιχθούν και στο πιο τρελό πάρτι της χρονιάς.

Ανάμεσα σε δυο ρεβεγιόν και από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα, υπάρχουν άφθονα απογεύματα όπου ο συνάνθρωπός σου αναζητά μια διέξοδο στο ύπουλο blues των γιορτών. Το χαλαρό απογευματινό κάλεσμα, που πολύ εύκολα μπορεί να ξεστρατίσει σε τρελό πάρτι μέχρι την επόμενη το πρωί, ακριβώς επειδή δεν είναι φορτισμένο με μεγαλειώδεις προσμονές, έχει τη δική του ευκολία.

Οι μεγάλες γιορτές έχουν μια άλλη επισημότητα, μαζί και μεγάλες προσμονές. Όλοι ονειρευόμαστε αυτό το κάτι μεγαλειώδες, το χολιγουντιανό και αξέχαστο, αυτό που έχουμε δει στις ταινίες. Αυτό το κάτι τελικά ανέφικτο, αν δεν διαθέτεις το ταλέντο του Κόπολα και τη μαγειρική δεινότητα της Μάρθα Στιούαρτ. Στον απόηχο της επισημότητας, τα φιλικά για τον χρήστη καλέσματα εξασφαλίζουν στιγμές αξέχαστες, απρόσμενες, που μπορεί να απολαύσει και ο οικοδεσπότης χωρίς να σπαταλήσει τη μισή του ζωή στην κουζίνα.

Η επόμενη μέρα είναι πάντα η καλύτερη

Οι γιορτές έχουν ένα κενό. Αυτό που λέγεται «δεύτερη ημέρα» των μεγάλων ημερών, μετά το ρεβεγιόν και το «ανήμερα», που συνήθως αφιερώνουμε στην οικογένεια. Ημέρα ξεκούρασης αλλά και πεσμένης ψυχολογίας, με τη θλίψη της γιορτής που τελείωσε και πέρασε πολύ γρήγορα. Αυτή η ημέρα είναι η ιδανική για να καλέσεις όσους αγαπάς, αυτούς που θα αποδεχτούν με χαρά μια πρόσκληση για ξεκαθάρισμα.

Ενίοτε την ημέρα των μεγάλων καλεσμάτων δεν απολαμβάνουμε ιδιαίτερα αυτό που τρώμε, λίγο η υπερβολή, λίγο που πρέπει να ασχοληθούμε με τον κόσμο γύρω μας. Επίσης, οι λαχανοντολμάδες, τα ντολμαδάκια, το κοκκινιστό, ακόμη και η γαλοπούλα, νοστιμεύουν περισσότερο όσο μένουν, άσε που σε οικείο περιβάλλον δεν θα διστάσεις και μια λαχταριστή βούτα που δεν θα αποτολμούσες σε ένα επίσημο τραπέζι. Αυτές τις μέρες άλλωστε, μαγειρεύουμε πάντα περισσότερο από όσο θα φάμε.

Από το τραπέζι της μαμάς, της θείας, της γιαγιάς ή το δικό σου λοιπόν, μην πετάξεις τίποτα! Όλα χωράνε στο μαγικό ταπεράκι που θα στρώσει την επόμενη το πιο λουκούλειο γεύμα.

  • Για να δώσουμε τη φρέσκια νότα, αρκεί μια δροσερή πράσινη σαλάτα που θα κόψουμε τελευταία στιγμή.
  • Αν πάλι θες να μπεις σε έναν μικρό κόπο, από ένα πλατό αλλαντικών ή τυριών όλα γίνονται πίτα με ένα έτοιμο φύλλο, πίτα χωρίς φύλλο, σουφλέ ή τάρτα.
  • Ό,τι απομείνει από το ταψί της γαλοπούλας, του κοτόπουλου, του χοιρινού ή του αρνιού, ξαναμπαίνει σε μια σούπα, σε μια τάρτα, μια πίτα, ένα μαγειρευτό με σάλτσα.
  • Τη «δεύτερη μέρα» όμως, όλοι λαχταράμε περισσότερο από οτιδήποτε μια μακαρονάδα.
  • Η γαλοπούλα ή το κοτόπουλο, το χοιρινό στο φούρνο, όλα μεταμορφώνονται σε ένα μαγικό κοκκινιστό που θα γίνει μέσα σε είκοσι λεπτά! Απλά φτιάχνουμε μια κόκκινη σάλτσα στην οποία θα προσθέσουμε ένα ολόκληρο πορτοκάλι κομμένο στη μέση, το οποίο θα πετάξουμε μετά και στην οποία θα προσθέσουμε το όποιο κρέας, μαγειρεύοντας το για δεκαπέντε λεπτά.
  • Κρέας ή πουλερικό που έμεινε; Το ψιλοκόβουμε και το ανακυκλώνουμε σε μια λαχταριστή ομελέτα με πατάτες!
  • Ό,τι απομείνει από το ταψί του μπακλαβά ή των σιροπιαστών, ένα τσουρέκι ή ένα κέικ που έχει ξεραθεί, τα σπασμένα μελομακάρονα ή οι κουραμπιέδες, ακόμη και ένας μισοφαγωμένος κουραμπιές, μπορεί να φτιάξουν τη συνταγή ενός επόμενου γλυκού. Ό,τι έχει μείνει από τον μπακλαβά ή οποιοδήποτε σιροπιαστό, γίνεται ωραιότατο cheesecake στο ποτήρι αν το ανακατέψουμε με μια μους που θα φτιάξουμε με 1 κιλό γιαούρτι, 1 ζαχαρούχο γάλα και ξύσμα λεμόνι, με ένα ανακάτεμα.


Το «επιτραπέζιο» κάλεσμα

Πόκα, μπιρίμπα, Trivial, jenga ή Μονόπολη δεν έχει σημασία. Στρώσε την τσόχα μια απογευματινή ώρα, βάλε στη μέση όσα επιτραπέζια διαθέτει το σπίτι και κάλεσε την πιο χαλαρή παρέα με τα καθημερινά της. Το ομαδικό παιχνίδι ευνοεί τους στενότερους δεσμούς του «είμαστε όλοι μια ωραία ατμόσφαιρα», χωρίς προσδοκίες τρελού κεφιού, αν και στο τέλος, ένα τέτοιο κάλεσμα μπορεί να εξελιχτεί στο πιο fun πάρτι των γιορτών, χωρίς κόπο και με τα λιγότερα έξοδα.

  • Τώρα είναι η στιγμή να ανακυκλώσεις όλες τις προσφορές και τα πεσκέσια σε κουραμπιέ, μελομακάρονο και μελωμένη δίπλα, αλλά και μπολάκια με σοκολατάκια, ζαχαρωτά και καραμέλες, ωραία σερβιρισμένα σε όσα τραπέζια και τραπεζόπουλα διαθέτεις, Σε αυτά θα προσθέσεις και όσα θα φέρουν οι καλεσμένοι σου, αφού κανείς δεν κάνει επισκέψεις με άδεια χέρια τέτοιες ημέρες. Το ίδιο και όλο το στοκ σε κρασί και οινοπνευματώδη της κάβας σου. Δεν έχεις στοκ; Καλύτερα! Φτιάξε μια εντυπωσιακή σαγκρία ή φρόντισε να υπάρχει στο σπίτι ένα λευκό κρασί.
  • Η λογική του μπουφέ βολεύει καλύτερα και αν δεν έχεις χώρο για μπουφέ, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το τραπέζι της κουζίνας ή να σκορπίσεις τα εδέσματα σε κάθε γωνιά του τραπεζιού.
  • Φρόντισε από πριν να βάλεις τη μεγάλη δόση καφέ στην καφετιέρα, τσάι στην τσαγιέρα και να έχεις ήδη πρόχειρο τις κούπες και τα σερβίτσια, τη ζάχαρη και το γάλα, ώστε να μην χρειαστεί να εξυπηρετήσεις προσωπικά τον κάθε καλεσμένο. Αυτά που συνοδεύουν καλύτερα τον καφέ και το τσάι είναι τα μπισκοτάκια και τα κουλουράκια, που μπορείς να στολίσεις σε μια μεγάλη, εντυπωσιακή πιατέλα.
  • Το σαβουάρ βιβρ λέει πως το τσάι και ο καφές πρέπει να συνοδεύονται και από κάτι αλμυρό. Μικρά σαντουιτσάκια με ό,τι περίσσεψε από τις γιορτές, κρύο κοτόπουλο, χοιρινό ή γαλοπούλα με μουστάρδα και λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, καναπεδάκια με αλοιφές όπως μια ρώσικη και σφιχτό αυγό πάνω σε κράκερς, κριτσίνια παρέα με όσα σίγουρα βρίσκονται στο ψυγείο σου, τυριά κομμένα σε κυβάκια και αλλαντικά σε ρολάκι, είναι η ιδανική λύση για να ξεμπλοκάρεις το ψυγείο από υλικά που έχουν περισσέψει και δεν πρέπει να πεταχτούν.
  • Μια τάρτα, είναι επίσης μια τέλεια λύση. Αντί να ανοίγεις σπιτική ζύμη, που έχει τον μπελά της, βάζεις σαν βάση μια έτοιμη σφολιάτα ή φύλλο κρούστας, γεμίζεις με όποιο κρέας, πουλερικό ή αλλαντικό σου βρίσκεται, ψιλοκόβεις φρέσκο μαϊντανό και κρεμμυδάκι και γεμίζεις με ένα μείγμα από χτυπημένα 4 αυγά, 1 ποτήρι γάλα ή κρέμα γάλακτος και 1 φλιτζάνι τριμμένα τυριά. Ψήνεις μέχρι να ροδίσει η κρούστα, γύρω στα 45 λεπτά. Η πάστα φλώρα ταιριάζει επίσης με τον καφέ ή το τσάι και είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να ξεφορτωθείς μισοτελειωμένες μαρμελάδες που χρονίζουν στο ψυγείο.
  • Το αλμυρό ή γλυκό κέικ είναι επίσης μια άριστη επιλογή. Το κέικ σπανακόπιτα, είναι η πιο εύκολη λύση για να πάρεις ακριβώς τη γεύση μιας σπανακόπιτας χωρίς τον μπελά της πίτας.
  • Περνάτε ωραία και η ώρα περνά, έχει βραδιάσει και όλοι νιώθουν μια κάποια πείνα. Όταν είμαστε με δικούς μας ανθρώπους δεν διστάζουμε να βγάλουμε «ό,τι έχει το ψυγείο» και αυτό προκύπτει πάντα καλύτερο από οποιοδήποτε ντελίβερι. Μια εύκολη μακαρονάδα, με ξύσμα και χυμό λεμόνι ή ένα πέστο (έτοιμο ή σπιτικό) ή ένα σπαγγέτι aglio-olio, μόνο με σκόρδο, ξύσμα λεμόνι, ελαιόλαδο και παρμεζάνα, είναι μια ευπρόσδεκτη λύση, καθώς κανείς δεν έχει όρεξη για άλλο κρέας, μετά τις υπερβολές των ρεβεγιόν.
  • Για τη στιγμή της πείνας και για το ενδεχόμενο να το ξενυχτίσετε, υπάρχει και η έκπληξη της σούπας. Ό,τι έχει απομείνει από το γιορτινό τραπέζι αλλά και ό,τι λαχανικό υπάρχει στο ψυγείο, μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια πλούσια σούπα - βάλσαμο που θα κάνει την εμφάνισή της ξαφνικά και εκεί που κανείς δεν το περιμένει, άλλο ένα σασπένς που θα δώσει την αξέχαστη νότα του στη βραδιά.

Έξυπνα καλέσματα


Το πάρτι του ξεστολίσματος

Η στιγμή που το έλατο πρέπει να ξανακλείσει τα κλαδιά του και μυριάδες στολίδια να ξαναμπούν στα κουτιά τους και να πάρουν το δρόμο για το πατάρι, είναι μια μελαγχολική στιγμή αλλά και το μεγαλύτερο κάτεργο των γιορτών. Η τελευταία Κυριακή πριν τα κεφάλια μέσα, είναι η καλύτερη ευκαιρία για να μεταμορφώσεις τα δύσκολα σε εύκολα και να οργανώσεις τη μάζωξη των κολλητών.

Αφενός θα βοηθήσουν το δύσκολο έργο του ξεστολίσματος, αφετέρου θα αποχαιρετήσετε παρέα και αυτές τις γιορτές με χαρούμενη διάθεση και ένα κάλεσμα που θα θυμάστε ως του χρόνου. Για την οργάνωση, δεν χρειάζεται πολλή φασαρία. Ισχύουν όσα και στο κάλεσμα για επιτραπέζια.