Παϊδάκια αρνιού

Πηγή: The Washington Post

Υλικά

Για τη σαλάτα

  • 1 μαρούλι
  • 450 γρ. φρέσκο αρακά βρασμένο (ή από κονσέρβα)
  • ½ φλ. φύλλα δυόσμου φρέσκα, κομμένα σε λεπτές λωρίδες
  • 60 γρ. τυρί κομμένο σε flakes, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποφλοιωτή λαχανικών
  • 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον αν χρειαστεί
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Για το αρνί

  • 2 λεμόνια, κομμένα στη μέση
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ. δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 12 παϊδάκια αρνίσια, συνολικού βάρους 900 γρ. έως 1,3 κιλά
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Ετοιμάζουμε τη σαλάτα

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το μαρούλι, τον αρακά, το δυόσμο και το τυρί. 
  2. Χρησιμοποιώντας έναν λεπτό τρίφτη, ξύνουμε τη φλούδα του λεμονιού μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε απαλά. 
  3. Κόβουμε το ξυσμένο λεμόνι στη μέση και το αφήνουμε στην άκρη.

Προετοιμάζουμε τα παϊδάκια

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Κόβουμε τα λεμόνια και τα τοποθετούμε σ' ένα ταψί, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Αν δε στέκονται όρθια, κόβουμε ελάχιστα τη βάση για να δημιουργηθεί μια επίπεδη επιφάνεια - κόβουμε όμως όσο λιγότερο γίνεται. Ψήνουμε τα λεμόνια για 5–7 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να καψαλίζονται σε κάποια σημεία.
  3. Στο μεταξύ, σε ένα ξύλο κοπής, χρησιμοποιούμε ένα μαχαίρι του σεφ για να λιώσουμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο μέχρι να γίνουν πάστα. Πιέζουμε με την επίπεδη πλευρά του μαχαιριού και λιώνουμε τα υλιικά για να δημιουργηθεί η κατάλληλη υφή. Το δεντρολίβανο πρέπει να μοιάζει με «κομφετί».
  4. Σκουπίζουμε καλά τα παϊδάκια και από τις δύο πλευρές και τα αλείφουμε με την πάστα σκόρδου–δεντρολίβανου. Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα και από τις δύο πλευρές.
  5. Τοποθετούμε τα παιδάκια πάνω σ' ένα ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο. Ανάμεσα στα κομμάτια κρέατος βάζουμε τα καψαλισμένα λεμόνια. Ψήστε για 8–10 λεπτά, γυρίζοντας τα παϊδάκια στη μέση του χρόνου, μέχρι να πάρουν χρώμα σε κάποια σημεία.

Για να σερβίρουμε

  1. Τοποθετούμε τα παϊδάκια σε μια μεγάλη πιατέλα. Χρησιμοποιούμε λαβίδα για να στύψουμε τα καψαλισμένα λεμόνια πάνω από το κρέας.
  2. Στύβουμε το μισό από το λεμόνι που είχαμε ξύσει πάνω από τη σαλάτα και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ανακατεύουμε απαλά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε περισσότερο λεμόνι, λάδι, αλάτι ή πιπέρι αν χρειάζεται.
  3. Τοποθετούμε την πιατέλα με το κρέας μαζί με τη σαλάτα στο κέντρο του τραπεζιού και απολαμβάνουμε.