Στην ουσία η συνταγή έχει δύο βασικά βήματα: πρώτα ψήνεις τις μπριζόλες σε καυτό τηγάνι και στη συνέχεια, στο λίπος που έχουν αφήσει στο σκεύος ψήνεις και τις πιπεριές, επιτρέποντας τους να πάρουν γεύση από το κρέας.

Χοιρινές μπριζόλες

Βέβαια, υπάρχει άλλο ένα άλλο «κόλπο» σε αυτή τη συνταγή, και είναι καλό. Ορισμένα κομμάτια κρέατος έχουν ένα καπάκι λίπους στη μία άκρη, ένα κρεμώδες λευκό στρώμα που θα λιώσει εν μέρει, είτε μαγειρέψεις το κρέας σε τηγάνι είτε στο γκριλ. Αφού λοιπόν ψήσεις τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές, θα τις βάλεις τη μία πάνω στην άλλη, θα τις πιάσεις με μία λαβίδα και θα πιέσεις αυτό το καπάκι του λίπους πάνω στο καυτό τηγάνι, μέχρι να λιώσει και οι άκρες από τις μπριζόλες να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Επειδή το κρέας μαγειρεύεται σε τηγάνι αυτή η διαδικασία είναι win-win: αφενός οι μπριζόλες είναι σωστά ψημένες, αφετέρου αφήνουν ένα τηγάνι καλά λαδωμένο με χοιρινό λίπος που μπορείς μετά να χρησιμοποιήσεις για να μαγειρέψεις και άλλα υλικά - σε αυτή την περίπτωση τις πιπεριές.

Πηγή: The Washington Post

Υλικά
  • 2 χοιρινές μπριζόλες καρέ (πάχους περίπου 2 εκ.)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
  • 500 γρ. πιπεριές γλυκές (κόκκινες Φλωρίνης και πράσινες κέρατο)
  • 1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Αγιωργίτικο με αρώματα κόκκινων φρούτων και υψηλή πολυπλοκότητα από διακριτικά αρώματα βανίλιας, γαρύφαλλου, σοκολάτας και αρωματικών βοτάνων. Η πρόταση του WSPC: Μαύρος Κώνος Σπάνιες Γαίες Strofilia Estate Winery

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τις ζουμερές χοιρινές μπριζόλες με πιπεριές αλατίζουμε καλά τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές και τις αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
  2. Ζεσταίνουμε ένα μαντεμένιο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο, το σκόρδο και σοτάρουμε για μισό λεπτό, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει, ανακατεύοντας συνεχώς για να αρωματιστεί το λάδι.
  3. Αφαιρούμε το σκόρδο από το τηγάνι, βάζουμε τις μπριζόλες και πιέζουμε με μια λαβίδα. Ψήνουμε για 4-5 λεπτά από τη μία μεριά, να ροδίσουν καλά και στη συνέχεια τις γυρνάμε και ψήνουμε για άλλα 4-5 λεπτά.
  4. Με τη βοήθεια της λαβίδας βάζουμε τη μία μπριζόλα πάνω από την άλλη, φροντίζοντας το κομμάτι του λίπους να είναι από την ίδια πλευρά. Τις πιάνουμε από την άλλη πλευρά καλά με τη λαβίδα και τις πιέζουμε από την πλευρά που είναι το λίπος πάνω στο καυτό τηγάνι. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά να λιώσει λίγο το λίπος και να καραμελώσει ωραία εκείνο το σημείο.
  5. Για να δούμε αν το κρέας είναι έτοιμο χρησιμοποιούμε ένα θερμόμετρο κουζίνας, το οποίο βάζουμε στο πιο παχύ σημείο του κρέατος. Οι μπριζόλες είναι έτοιμες (medium ψήσιμο) όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 63◦C.
  6. Μεταφέρουμε το κρέας σε πιατέλα σερβιρίσματος και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.
  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι τις πιπεριές ολόκληρες και σοτάρουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαλακώσουν και να καούν ελαφρά, για περίπου 5 λεπτά.
  8. Προσθέτουμε το ξύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να απορροφηθεί το ξύδι από τις πιπεριές, για 1 έως 2 λεπτά.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε τις πιπεριές στην πιατέλα με τις χοιρινές μπριζόλες, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.