Ζουμερό καλαμπόκι, πασπαλισμένο με μπόλικο αλατάκι. Αυτό για εμένα είναι το καλύτερο καλοκαιρινό σνακ, που το περιμένω πώς και πώς και στο μυαλό μου το έχω συνδυάσει παντοτινά με τις διακοπές. Μικρή το είχα δοκιμάσει μόνο βραστό γιατί έτσι το έφτιαχνε η μαμά μου κάθε καλοκαίρι - μεγάλες κατσαρόλες που σιγόβραζαν στη φωτιά και η μυρωδιά του καλαμποκιού απλωνόταν σε όλο το σπίτι και μόλις έβγαιναν καυτά στην πιατέλα δεν μπορούσα ποτέ να περιμένω να κρυώσουν για να τα γευτώ. Αργότερα έμαθα και την ψητή εκδοχή τους, που προσωπικά δεν προτιμώ τόσο γιατί θεωρώ ότι κάνεις τους φλοιούς να κολλάνε περισσότερο στα δόντια - η άσχημη πλευρά αυτής της γλυκιάς απόλαυσης.
Βέβαια, μπορεί εμένα αυτό να με ενοχλεί αλλά δεν σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος τρόπος ψησίματος του καλαμποκιού είναι λάθος. Για να είμαστε σίγουροι πώς πρέπει να ψήνονται τα καλαμπόκια, αναζητήσαμε έξι διαφορετικές τεχνικές (ναι, υπάρχουν και άλλοι τρόποι πέρα από τη σχάρα ή την κατσαρόλα), που μας δίνουν χρυσαφένια και καλοψημένα καλαμπόκια, που είναι τραγανά και ζουμερά ταυτόχρονα, ενώ δεν απαιτούν πολύ χρόνο μαγειρέματος.
Αυτή λοιπόν είναι η σειρά κατάταξης, από τον λιγότερο προς τον περισσότερο αποτελεσματικό τρόπο μαγειρέματος του καλαμποκιού, για να πετύχεις το ιδανικό αποτέλεσμα. Τον τελευταίο (και καλύτερο) τρόπο ψησίματος καλαμποκιού μπορεί και να μην τον έχεις δοκιμάσει ποτέ!
1. Φούρνος μικροκυμάτων
Στο internet θα βρεις πολλούς που υποστηρίζουν ότι το ψήσιμο του καλαμποκιού στα μικροκύματα είναι η πιο γρήγορη μέθοδος, με τέλειο αποτέλεσμα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τυλίξεις τα ξεφλουδισμένα καλαμπόκια σε νωπό χαρτί κουζίνας, να τα βάλεις σε ένα πιάτο και να τα ζεστάνεις στον φούρνο μικροκυμάτων για 5 λεπτά.
Όντως, με χρόνο ψησίματος μόλις 5 λεπτά είναι η πιο γρήγορη τεχνική, ωστόσο το καλαμπόκι βγαίνει στεγνό και ζαρωμένο, άρα θα σου έλεγα να μην το δοκιμάσεις.
2. Στη σχάρα χωρίς τις εξωτερικές φλούδες
Είναι ίσως ο πιο δημοφιλής τρόπος ψησίματος καλαμποκιού στην Ελλάδα. Μία βόλτα να κάνεις άλλωστε στο κέντρο της Αθήνας, στις παραλίες, στα πανηγύρια και γενικά όπου συγκεντρώνεται κόσμος τα καλοκαίρια θα συναντήσεις πάγκους που πουλάνε καλαμπόκι, το οποίο ψήνεται ξεφλουδισμένο στη σχάρα. Με αυτή την τεχνική λοιπόν, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ανάψεις τη σχάρα και όταν είναι έτοιμη να βάλεις επάνω τα καθαρισμένα από τις φλούδες και τα «μουστάκια» τους καλαμπόκια και να τα ψήσεις για περίπου 10 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά για να μην καούν.
Όσο και να προσέξεις, το αποτέλεσμα είναι συρρικνωμένοι και συχνά καμένοι καρποί, που γίνονται και πολύ ξηροί, χάνοντας όλη τη φρεσκάδα τους, αφού δεν τους μένεις σχεδόν καθόλου υγρασία. Εσύ που λατρεύεις το ψητό καλαμπόκι μη βιαστείς να σκεφτείς ότι θα πρέπει να εγκαταλείψεις για πάντα την αγαπημένη σου συνήθεια - συνέχισε να διαβάζεις και θα δεις γιατί.
3. Στη σχάρα τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο
Αυτή η τεχνική θα σου πάρει λίγο περισσότερο χρόνο σε σχέση με την προηγούμενη (15 λεπτά αντί για 10) και απαιτεί και ελάχιστα περισσότερη προετοιμασία αλλά το αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο. Εδώ λοιπόν παίρνεις τα καλαμπόκια σου, τα καθαρίζεις από τον φλοιό και τα «μουστάκια», τα βάζεις σε αλουμινόχαρτο με λίγο βούτυρο, τα τυλίγεις και τα ψήνεις για 15 λεπτά στη σχάρα.
Γιατί να το κάνεις αυτό; Γιατί το αλουμινόχαρτο δημιουργεί ένα «φράγμα» μεταξύ του καλαμποκιού και της σχάρας, αποτρέποντας το κάψιμο και το στέγνωμα. Το αποτέλεσμα είναι τέλεια ψημένα καλαμπόκια, τρυφερά και ζουμερά που δεν έχουν χάσει το χρώμα τους. Το μειονέκτημα ωστόσο, που δεν χρίζει τη συγκεκριμένη τεχνική ως την κορυφαία είναι ότι το αλουμινόχαρτο δεν επιτρέπει στο καλαμπόκι να πάρει αυτή την ωραία καπνιστή γεύση της σχάρας και βγαίνει κάπως άνοστο. Το βουτυράκι βοηθάει κάπως, αλλά σίγουρα δε σώζει από μόνο του την κατάσταση.
4. Στον φούρνο της κουζίνας
Δεν έχεις σχάρα; Δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού υπάρχει και η εναλλακτική του ψησίματος στον φούρνο. Προθερμαίνει τον φούρνο στους 180°C και βάζεις τα καλαμπόκια ολόκληρα, χωρίς να τα καθαρίσεις, πάνω στη σχάρα του φούρνου και τα ψήνεις για 35 λεπτά. Οι φλούδες θα καούν και θα μαυρίσουν, αλλά μόλις τις αφαιρέσεις, θα διαπιστώσεις ότι το καλαμπόκι μέσα θα έχει μείνει ζουμερό και με ωραία γεύση. Μόνο που δεν θα πάρει χρώμα, όπως το καλαμπόκι που ψήνεται στη σχάρα.
5. Στην κατσαρόλα
Είναι μάλλον η πιο απλή μέθοδος για να μαγειρέψεις το καλαμπόκι. Βάζεις μια κατσαρόλα με άφθονο, αλατισμένο νερό στη φωτιά και μόλις βράσει, βάζεις μέσα τα καθαρισμένα καλαμπόκια και τα βράζεις για 5 λεπτά. Το αποτέλεσμα είναι τέλεια μαγειρεμένα καλαμπόκια, με καρπούς ζουμερούς, χρώμα φωτεινό και πολύ ωραία γεύση.
Αν δεν έχεις σχάρα συνεπώς, το βράσιμο του καλαμποκιού στην κατσαρόλα είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση.
6. Στη σχάρα, αλλά χωρίς να αφαιρέσεις τις φλούδες
Έχεις δοκιμάσει ποτέ να ψήσεις ολόκληρα τα καλαμπόκια στη σχάρα, χωρίς να αφαιρέσεις πριν τις φλούδες τους; Αν όχι, πρέπει να το κάνεις γιατί είναι μάλλον ο καλύτερος τρόπος ψησίματος. Απλά θα κόψεις τα «μουστάκια» που προεξέχουν και στη συνέχεια θα βάλεις τα καλαμπόκια στη σχάρα και θα τα ψήσεις για 15 λεπτά, γυρνώντας τα συχνά.
Μόλις αφαιρέσεις τις καμένες φλούδες θα διαπιστώσεις ότι το καλαμπόκι μέσα είναι απλά τέλειο. Έχει ωραίο χρώμα, είναι ζουμερό και έχει πάρει και καπνιστή γεύση.
Αυτή η τεχνική επιτυγχάνει την τέλεια ισορροπία μεταξύ γευστικού και ζουμερού αποτελέσματος. Οι φλούδες όχι μόνο προστατεύουν το καλαμπόκι από το να στεγνώσει και να καεί, αλλά του προσδίδουν και μια βαθιά, καπνιστή γεύση. Μη χάσεις την ευκαιρία να τη δοκιμάσεις φέτος το καλοκαίρι.