Υλικά
- 6 πατάτες μεσαίου μεγέθους
- 9 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 60 γρ. βούτυρο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους
- 1-2 κλαδάκια δενδρολίβανου
- κεφαλογραβιέρα ή παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Σαββατιανό με σύνθετα αρώματα εξωτικών φρούτων, λευκών λουλουδιών και δενδρολίβανου, πλούσια δομή και επίγευμση με διάρκεια. Η πρόταση του WSPC: Retsina Old Vines Anastasia Fragou
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τις πατάτες hasselback πλένουμε καλά τις πατάτες χρησιμοποιώντας σκληρό σφουγγαράκι κουζίνας και τις στεγνώνουμε.
- Τις τοποθετούμε στον πάγκο οριζόντια μπροστά μας, ανάμεσα από 2 chopsticks ή δύο ξύλινες κουτάλες. Με κοφτερό μαχαίρι του σεφ ξεκινάμε και τις κόβουμε οριζόντια σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορούμε χωρίς να φτάσουμε έως κάτω.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα και τοποθετούμε τις πατάτες σε πυρίμαχο σκεύος. Ραντίζουμε την καθεμιά με 1½ κ.σ. ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 50 λεπτά.
- Στο μεταξύ λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και το ανακατεύουμε με το λιωμένο σκόρδο και αλάτι.
- Βγάζουμε τις πατάτες από τον φούρνο, τις αλατοπιπερώνουμε και με ένα πινέλο τις αλείφουμε γενναιόδωρα με το σκορδοβούτυρο που ετοιμάσαμε.
- Τοποθετούμε ανάμεσά τους στο ταψί τις σκελίδες του σκόρδου, με κομματάκια από κλαδάκια δενδρολίβανου και επιστρέφουμε το ταψί στον φούρνο. Ψήνουμε για 25 λεπτά ακόμη ή μέχρι να βεβαιωθούμε πως ψήθηκαν ως μέσα.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αλείφουμε τις πατάτες ξανά με σκορδοβούτυρο, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί τις πτυχές και τελειώνουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Διακοσμούμε τις πατάτες με φρέσκα φυλλαράκια δενδρολίβανου και σερβίρουμε αμέσως.
Αντί για λιωμένο σκορδοβούτυρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λάδι με σκόρδο. Θα είναι εξίσου νόστιμες!